Наближава времето, в което първите пенсионери с две пенсии ще

...
Наближава времето, в което първите пенсионери с две пенсии ще
Коментари Харесай

Работодатели: Държавата ощетява хората с частни пенсии

Наближава времето, в което първите пенсионери с две пенсии ще стартират да получават своят заместващ приход. Това ще се случи през 2021 за дамите и през 2024 за мъжете. Първите " нови " пенсионери обаче, които ще получават обезщетение с изключение на от Националния застрахователен институт (НОИ) и частните пенсионноосигурителни сдружения, ще бъдат мощно ощетени от страната.

За това сигнализираха представителни работодателски организации - БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП, които през седмицата показаха своите цели за 2020 година в границите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Председателят на АИКБ Васил Велев напомни, че от септември другата година ще се пенсионира " първата кохорта " жители, които имат право на втора пенсия - дамите, родени след 1 януари 1960 година, които са упражнявали най-масовата трета категория труд. Според настоящото сега законодателство във връзка с техните осигуровки в Национален осигурителен институт през годините е прибавен коефициент за намаление, който би трябвало да поправя пенсиите, които те ще получат най-после, тъй че да се отрази появяването на частните пенсионни фондове в българската осигурителна система. Големият проблем обаче е, че до момента в който въпросните фондове датират от 20 години, то коефициентът за намаление е прибавен за 40 години обратно, което е незаслужено.

" По нашето законодателство сега първите пенсионери с втора пенсия ще получат незаслужено орязване на пенсията от така наречен " Първи дирек " - Национален осигурителен институт. Коефициентът за намаление на пенсиите от Национален осигурителен институт е неправдив, тъй като той редуцира първата пенсия за целия трудов стаж - 40 години, до момента в който в действителност въпросните хора първите 20 години от стажа си не са се осигурявали в частен пенсионен фонд. През първите 20 години те са внасяли всичките си осигуровки само в " Първия дирек ", изясни Велев.

Така на пръв взор коефициентът за намаление би трябвало да е 2 пъти по-нисък, само че това не е всичко. Председателят на АИКБ акцентира, че Национален осигурителен институт финансира българските пенсии освен от осигуровките, само че и от налози, поради недостига в осигурителната система.

" Тези налози ги заплащат същите тези хора, чиито пенсии ще бъдат незаслужено намалени с повече, в сравнение с би трябвало. Така коефициентът за намаляване на първата пенсия би трябвало да бъде 3 пъти по-нисък, в сравнение с е сега. Това е методът да се реализира правдивост, да се укрепи и развие вторият дирек, което е стратегически вярно поради застаряването на популацията и това, че все по-малко работещи ще заплащат пенсии на от ден на ден пенсионери. Ние би трябвало да подтикнем хората към пестеливост и те сами да си акумулират средства в персоналните си партиди в пенсионните фондове ", сподели още Велев. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР