Набедиха великия стилист за безмилостен експлоататорКитайци шиели за Краля на

...
Набедиха великия стилист за безмилостен експлоататорКитайци шиели за Краля на
Коментари Харесай

Джорджо Армани стана за резил на 89 години

Набедиха великия стилист за безсърдечен експлоататор
Китайци шиели за Краля на модата чанти, колани и парцалки против жълти стотинки

Полицията разкри грубо отнасяне на служащи във компании - подизпълнители

Оригиналните кожени чанти и колани на Джорджо Армани, както и доста облекла на великия стилист, са ушити от грубо експлоатирани китайци, освен това не в родината им, а в Италия - биха паника медиите на Апенините.

И зададоха въпроса дали „ Кралят на модата “ и хората му са знаели за десетките черноработници, които се трудят непрекъснато във компаниите - подизпълнители на международно фамозния бранд? При това за 2-3 евро на час или пет пъти по-малко от признатата минимална цена за възнаграждение на нискоквалифициран труд. И живеят натъпкани като сардели в нехигиенични пространства, нямат платени годишни отпуски, нито пък някой им внася здравни и пенсионни осигуровки.

Когато гръмна неприятната за топ дизайнера вест, някои шефове от взетата на прицел от съда в Милано компания „ Джорджо Армани Оперейшънс АД “ (ДАО) от холдинга на фамозния стилист побързаха да заявят, че въобще си нямали хабер за вменяваната им безмилостна употреба. Да, само че съдийките Паола Пендино, Джулия Кучинело и Матриа Гаетана Рисполи от трибунала на Милано парираха незабавно тези приказки със напълно състоятелно опровергаване. Ами, когато на 15 февруари прокуратурата изпраща карабинери да ревизират китайската фабрика „ Wu Cai Ju “ в Роцано - сателитно градче на столицата на Ломбардия, те заварили там инспектора за надзор на качеството в ДАО с букви Н.М. И той даже обяснил на униформените чиновници на реда, че прекарвал по няколко дни един път на два - три месеца измежду служащите, с цел да следи както качеството на суровините и материалите, по този начин и това на крайните артикули. Да, но видиш ли, когато карабинерите го подпитват какво счита за окаяното положение на превиващите от заран до вечер тил хора, Н.М дал отговор, че не бил обърнал внимание на „ качеството на трудовите условия “, защото това не било негова работа...

После, въз основа на отчета на карабинерите, магистратите от Милано написват черно на бяло, че ДАО с нейните 1200 служащи и чиновници от всичко 8700 в припечелилия през 2022 година 2,3 милиарда евро холдинг „ Джорджо Армани АД “, има „ доста ниска бизнес-култура “. Която е „ съществено незадоволителна “ що се отнася до условия най-малък надзор на индустриалната верига, употребена от компанията.



Чанта, създадена във фабрика, в която служащите получават по 2-3 евро на час, бива продавана на подизпълнители на марката „ Армани “ за 93 евро, те пък я продават на „ Армани “ за 250 евро, а в магазина цената й към този момент е 1800 евро, открило следствието.

„ Производството в незаконните китайски заводи за облекло и аксесоари, по-късно продавани с марката „ Джорджо Армани “ - пишат съдийките Пендино, Кучинело и Рисполи - е интензивно повече от 14 часа дневно, даже по празниците, като служащите са подложени на уморителен работен темп и живеят в обстановка, характеризираща се с липса на грижи за сигурността на работната мощ, трудеща се и битуваща в унизителни условия за живот “. При това със заплати „ даже от 2-3 евро на час, които се преценят като хонорари под етичния най-малко “. „ Това е противозаконна процедура - акцентират магистратките - толкоз надълбоко вкоренена и потвърдена, че може да се счита за включена в по-широка корпоративна политика, ориентирана към увеличение на бизнеса за максимизиране на облагите, даже с цената на постоянни индустриални взаимоотношения със субекти, за които употребата на служащите е всекидневие “.

А наподобява не става дума единствено за цитираните мизерно възнаграждение и ужасяващи битови условия, а на първо място за това, че те се случват надали не с благословията на главния шеф, който от години е една от иконите на стилния бизнес на Италия. Според медиите в страната, социална загадка е фактът, че в случай че не всички нейни фамозни стилисти, то най-малко доста от тях шият прескъпите си облекла, изключително от така наречен юношески линии, в страни с нископлатена работна ръка. Каквито са Бангладеш, Индия, Китай, Пакистан и доста други, измежду които за жалост са членки на Европейски съюз като нашата България и прилежаща Румъния. Но изредените страни въпреки всичко са чужбина и там италианските органи не могат да сторят нищо във връзка с употребата на работната ръка. На Апенините обаче не е по този начин и през последните месеци бе подложен под специфична правосъдна настойчивост известният с щампите си на географски карти дизайнер Алвиеро Мартини. Синдикалисти и икономически ченгета разкриха, че бил работил в Италия по скица, сходна на тази на дъщерната компания на Армани, която подхванаха трите милански съдийки. Очаква се следствието против Алвиеро Мартини да завърши в най-скоро време и съгласно адвокати той сигурно ще бъде изправен на съд.

Та, значи Джорджо Армани не може да не е знаел по какъв начин се вършат продуктите по витрините на неговите бутици из целия свят - тези, които му отреждат трето място в класацията на италианските милиардери с общо 7,6 милиарда евро лични пари. Според медиите из Апенините към този момент всепризнатият за „ Крал на модата “ дизайнер, който на идващия 11 юли ще чукне 90 лазарника, както и никой от околните му сътрудници, не са вписани в досиетата за последствени на миланската прокуратура. Като за стилните кореспонденти вероятността против самия Армани да бъде повдигнато обвиняване е дребна по простата причина, че това ще бъде удар против мощния фешън бранш на Италия.

И, както писаха вестниците „ Кориере каузи сера “ и „ Република “, вероятно погване на Армани от правосъдната власт можело да провокира следствия на активността на всички други фамозни италиански брендове. Разбирай „ Долче и Габана “, „ Прада “, „ Версаче “ и така нататък, където вероятно могат да бъдат открити още по-ужасяващи нередности при третирането на работната ръка.

А от това няма никой изгода сред Алпите и Сицилия и въпросът, който десетките хиляди италианци, ангажирани в стилния бранш, си задават в този момент е: Кой и за какво натопи Джорджо Армани, направи го за срам на 89 години и провокира абсурден трус в сектора?
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР