На Земята има огромно разнообразие от растения в различни форми,

...
На Земята има огромно разнообразие от растения в различни форми,
Коментари Харесай

Най-полезните етерични масла

На Земята има голямо многообразие от растения в разнообразни форми, цветове и мирис. Много то тях съдържат съединения, невидими с просто око - те са в корена, цвета или семената, в кората или друга част на растението. Тези съединения носят името етерични масла.

Отличават се със мощната си централизация, което ги прави доста мощни. Известни са и като летливи ароматни съединения и придават на растението аромата му, а в същото време го пазят от нездравословните условия на околната среда и насекомите, даже от време на време играят роля в опрашването.

Химическият състав на етеричните масла им разрешава бързо да се разпилян във въздуха и по тази причина елементарно се долавя мощният мирис на растението, от което произлизат. Тъй като съществуват към 3 хиляди типа етерични масла с необятно приложение в бита на хората, е мъчно да се познават всички. Добре е обаче да се знаят най-полезните етерични масла, по какъв начин се вършат, какво дават на тялото и по какъв начин да ги използваме.

Как се вършат етерични масла?

Етеричните масла не са идентични. Чистотата на маслото зависи от географското състояние, метода на филтрация, времето и други фактори. Освен това макар грижите и избора на растение, качеството на маслото може да бъде непокътнато или унищожено в процеса на филтрация. Затова добиването на етерично масло от време на време се приближава до изкуство. Прецизността на дестилацията е от извънредно значение.

Точният развой на филтрация варира според от растението. Всички обаче минават през характерен развой на филтрация, като постоянно се употребяват машини, с цел да отделят етеричното масло от растителните елементи. При рандеман на цитрусови масла примерно машините (преси) отделят етеричното масло от кората на плода. Друг път процесът е по-прост, машинален, или се извличат благодарение на други субстанции - разтворители. Най-често употребяваните способи са:

- Парна филтрация - към 80 % от маслата се извличат по този метод. Материалът се обработва като минава през пара, която освобождава етеричното масло. Лавандулата, лайката, джинджифилът, канелата, черният пипер, чаеното дърво и други се подлагат най-често на метода.

- Студено сплескване - механично или ръчно материалът се смачква. Така специфичните кафези, в които се намира етеричното масло се унищожават и освобождават етеричното масло. Бергамот, мандарина, портокал и други цитруси се обработват най-често по този способ.

- Извличане с разтворител - маслата, получени по този метод са известни като абсолюти и не са чисти етерични масла, тъй като остават химически съставки на разтворителя. Те се филтрират след това, с цел да се отстранен отпадъчните артикули. Деликатни цветя като нероли, роза и жасмин минават през тази обработка.

- Извличане с въглероден диоксид - нов способ, при който се употребяват високо налягане и ниска температура. Той е безценен и по тази причина се употребява рядко. Извличането става в затворена камера и протича бързо и се употребява по този начин, че най-чувствителни и летливи ароматни молекули да се извличат неповредени.

Действие на етеричните масла и изгоди от тях

Терапевтичното влияние на етеричните масла е известно от дълго време, само че към момента следва да се разкрие цялата голяма палитра от благоприятни условия за приложението им. Те са с еднообразно мощно влияние както върху физическото, по този начин и върху прочувственото здраве.

Още в антични времена хората са употребили етеричните масла, с цел да укрепят здравето си. Те успокояват раздразнения по кожата, предизвикват здравословното храносмилане, поддържат положителното здравословно положение на устната празнина, прочистват дихателните пътища.

Емоционалните изгоди от етеричните масла са не по-малко значими. С неповторимите си химически структури всяко едно от тях носи някакъв тип изгода за потребителя. Някои са успокояващи и тонизиращи, други са енергизиращи и повдигащи, а трети загряващи и отпускащи. Всяко кара тялото да премине през някаква страст, с цел да поддържа благосъстоянието си.

 лавандуловото масло е измежду най-полезните

Най-полезните етерични масла

Трудно е да се направи ранглиста на най-полезните етерични масла, тъй като всяко от тях е неповторимо за избрана потребност, само че въпреки всичко има сред тях такива, които имат многопосочно деяние, по тази причина може да се слагат в категорията най-полезни.

Масло от лавандула

Това масло лекува всевъзможни ежедневни неразположения - остарели белези, изгаряния, рани, страхова невроза, захапване от инсекти, мигрена. Има противовъзпалителен, обезболяващ и антиинфекциозен резултат. Тонизира сърцето и успокоява мускулатурата.

Масло от роза

Това е рядко, скъпо и скъпо масло, обвързвано с името на България. Има стягащо и тонизиращо деяние. Регенерира кожните кафези, отстранява бръчките. Влиза в състава на най-скъпите парфюми в света.

Масло от лимон

Най-доброто решение при грижата за ноктите, само че има чудесно деяние и при гадене, повръщане, целулит, акне, отмалялост, свръх тегло, неприятно храносмилане, простуда и грип. Римляните наричали етеричното масло от лимон лек за всички болки.

Масло от мента

Всеки знае, че при стомашни неразположения ще му помогне ментата. Етеричното масло е чудесно средство при гадене и повръщане, само че и при сърбеж и главоболие. Добро средство е при неприятен мирис, инфектиране на венците, ставни болки и обща изнемощялост.

Масло от чаено дърво

Това масло е скъпо с антибактериалните и противовъзпалителните си качества и по тази причина би трябвало да е част от домашната аптечка. При заболявания през зимата и кожни проблеми може да ме се доверим.

Масло от сандалово дърво

Етеричното масло от сандаловото дърво е известно на всички с благоуханието си и по тази причина е съставна част в парфюмерията и козметиката. То обаче оказва помощ и при импотентност и полова отпадналост. При бодърствуване и проблеми с пикочните пътища също има положително деяние.

Масло от лайка

Лайката и етеричното масло от нея са ценени поради антибактериалния им резултат, спазмолитичните и противовъзпалителни свойства. Добър резултат дава при косопад и простуди.

Масло от розмарин

Това масло е отличен стимулатор на концентрацията и е уместно при физическо и умствено натоварване. Лекува и проблеми на дихателната система.

Масло от евкалипт

 масло от евкалипт

Това етерично масло е мощно средство за филтриране. Укрепва имунитета, дезинфекцира въздуха и оказва помощ при кашлица и синузит.

Масло от джинджифил

При липса на тонус, при храносмилателни проблеми, киселини, морска болест, грип, хрема, настинка, болно гърло и синузит това масло ще покаже своите благоприятни условия. Подпомага и храносмилането и е значим афродизиак.

Масло от грейпфрут

Това етерично масло е известно главно с опциите във връзка с кожата и косата. Използва се при лекуване на косопада, при целулит, акне и мазна коса. Има обаче положително деяние и при отмалялост и меланхолия.

Ролята на най-попезните етерични масла в всекидневието ни

Важните въпроси, които пораждат към най-използваните етерични масла са: по какъв начин се ползват, в какви дози, при какви потребности, има ли противопоказания, за които би трябвало да се внимава.

Когато отговорим на тези въпроси разбираме многофункционалността на всяка етерично масло. Вдишвайки аромата му, одобряваме всички асоциации, които растението, от което е извлечено, буди и то влияе върху тялото и съзнанието ни по едно и също време.

Затова съществува общо единодушие, че фармакологичните резултати от етеричните масла са сходни при хората, само че психичните са прекомерно разнообразни. Изборът би трябвало доста деликатно да бъде изработен, когато се търси психически резултат, тъй като ролята на етеричните масла върху мозъка е доста по-голяма, в сравнение с постоянно си даваме сметка. Работата по откриване на резултатите на етеричните масла върху индивида продължава.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР