На затворения бивш министър-председател на Пакистан Имран Хан е разрешено кратко посещение от съпругата му

...
Адвокатът на затворения бивш премиер на Пакистан Имран Хан казва,
Коментари Харесай

Адвокатът на затворения бивш премиер на Пакистан Имран Хан казва, че му е било разрешено кратко посещение от неговия съпруга в затвора с висока степен на сигурност в източната провинция Пенджаб, където е държан

От MUNIR AHMED Associated Press, 10 август 2023 г., 9:23 ч. Избори. Националното събрание, или долната камара на парламента, беше разпуснато в сряда и наследникът на Хан, действащият министър-председател Шехбаз Шариф, сега се очаква да назначи служебно правителство, което да управлява ежедневните дела и да ръководи страната до вота, вероятно до ноември.

Очаква се управляващата партия на Шариф Пакистанска мюсюлманска лига да се сблъска с тежка конкуренция от партията на Хан Пакистан Tehreek-e-Insaf или PTI — въпреки че самият Хан няма да може да участва, освен ако присъдата му е отменена. Съгласно законите на Пакистан никой с криминална присъда не може да ръководи партия, да се кандидатира на избори или да заема публична длъжност.

Посещението в затвора в четвъртък беше първият път, когато 70-те годишният Хан видя съпругата си Бушра Биби, откакто беше осъден от съд в Исламабад през уикенда и осъден на три години за укриване на активи от продажба на държавни подаръци, които е получил, докато е бил на власт.

Биби, духовна лечителка от дълбоко консервативно семейство, е изправена пред отделни обвинения с Хан за приемане на парче земя като подарък в замяна на предоставяне на облаги на истински имотен магнат по време на мандата на Кан.

Посещението продължи малко повече от половин час – време, което обикновено се дава на обикновените затворници, каза адвокатът Наим Хайдер Панджута във видео съобщение на X, известен преди като Twitter. На високопоставените затворници обикновено се предоставя по-дълго време за седмичните семейни посещения.

Адвокатът, който обжалва ужасните според него условия в затвора за Хан, каза, че все още е държан в малка килия без климатик и му е отказано разрешение да получи домашно приготвена храна и да посети дългогодишния си лекар. Затворът Attock в източната провинция Пенджаб е известен с тежките си условия, а затворниците му включват осъдени бойци.

Затворническият отдел каза в четвъртък, че Хан може да гледа телевизия, да чете вестници и да получава медицински грижи, осигурени от затворнически лекар.

Khan беше свален с вот на недоверие през април 2022 г., но остава изключително популярен. Той беше заведен с около 150 съдебни дела от свалянето си и настоя, че отстраняването му от власт е заговор на Вашингтон, Шариф и пакистанските военни - обвинения, които и тримата отхвърлиха.

Хан беше арестуван преди това през май, също по обвинения в корупция, което предизвика вълна от бурни протести в цялата страна. Върховният съд на Пакистан разпореди освобождаването му дни по-късно, заявявайки, че арестът е незаконен.

В отделно развитие съдът в столицата Исламабад отмени в четвъртък гаранцията, която Хан беше предоставена преди седмица по делото за недвижими имоти, където Биби е съавтор -обвиняем.

Въпреки че след разпускането на парламента трябва да се проведат нови избори в рамките на 90 дни, този път има обрат. Възможно е отлагане до пролетта, ако избирателната комисия на Пакистан избере преразпределение преди избори въз основа на резултатите от скорошно преброяване.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР