На заседанието си на 18-ти януари Министерският съвет одобристратегическа визия

...
На заседанието си на 18-ти януари Министерският съвет одобристратегическа визия
Коментари Харесай

Два ядрени реактора в Белене предвижда Стратегическата визия на МС за развитието на електроенергийния сектор през 2023-2053 г.

На съвещанието си на 18-ти януари Министерският съвет одобристратегическа визия за развиването на електроенергийния бранш в страната 2023-2053 година Документът залага на няколко съществени целта в развиването на бранша. На първо място България следва да остане водач в производството и износа на електрическа енергия в района.

Защитата на националната и енергийната сигурност, както и устойчивото потребление на локалните енергийни запаси също са измежду главните цели в документа. Реализирането на плануваните в тактиката политики и планове би трябвало да спомага за реализиране на европейските цели за декарбонизация и повишение на енергийната успеваемост. Сред заложените съществени цели в документа е и реализирането на обективен преход към декарбонизация на засегнатите райони, както и отбраната от енергийна беднотия.

Стратегическият документ залага потреблението на локалните запаси от лигнитни въглища до 2030 година и последователното им понижаване и прекъсване до 2038 година Това ще спомага за опазване на енергийната и националната сигурност, както и ролята на страната като районен водач в производството и износа на електрическа енергия.

Четири нови нуклеарни реактора би трябвало да бъдат построени, с цел да заместят мощностите, подлежащи на извеждане от употреба. Два от тях се чака да бъдат ситуирани на площадката на АЕЦ „ Козлодуй ", а още два - на тази в Белене.

Новата енергийна тактика се концентрира и върху развиването на ВЕИ планове - както фотоволтаични и вятърни мощности, по този начин и водни електроцентрали. По отношение на геотермалната сила, главният извод е, че тя може да бъде пълноценно употребена основно за отопление.

Ключов детайл в бъдещото развиване на бранша е производството на водород, от което се чака да понижи и размени зависимостта на България от импорт на природен газ. В този аспект страната ще разчита на бързото обновяване на работата на ПАВЕЦ Чаира, както и обезпечаването на запас за създаване на подземна ПАВЕЦ. Модернизацията на близо 2000 км електропреносна мрежа и съпътстващата я инфраструктура, която е заложена в тактиката, ще спомага за обезпечаването на задоволителен потенциал за присъединение и транспорт, тъй че България да резервира лидерската си роля в района.

Прогнозната стойност за реализация на всички планове, включени в новата енергийна тактика, възлиза на към 46 милиарда евро.

С днешното си решение Министерският съвет задължи министъра на енергетиката да показа признатата стратегическа визия в Народното събрание.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР