На заседание на Специализирания състав на Общинския експертен съвет по

...
На заседание на Специализирания състав на Общинския експертен съвет по
Коментари Харесай

Новото разширение: Софийското метро ще стига и до Студентски град

На съвещание на Специализирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията в уголемен състав е признат предварителният план за продължението на метрото в София от метростанция " Витоша " до " Студентски град " с три нови метростанции. Toва заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

" Това е още една стъпка към уголемение на Софийското метро. За мен метрото постоянно е било и остава един от най-важните планове в моето ръководство. Освен обезпечаването на финансиране, подсигуряваме и подготвени трасета, с цел да може неговото развиване да продължи ", сподели столичния градоначалник.

Дължината на новото трасе е почти 3 км като метростанциите по него са ситуирани на към километър една от друга. С плана се плануват три нови метростанции - първата на бул. " Черни връх " сред ул. „ проф. Марин Големинов " и ул. " Димитър Манчев ", втората до ул. „ проф. Георги Манев " и ул. " Стефан Савов " и третата на кръстовището на бул. " Симеоновско шосе " и ул. " проф. Иван Странски ".

Разширяването на Втората метролиния от Министерски съвет " Витоша " до м. " Студентски град " е от първостепенна значимост за развиването, благоустрояването и обслужването на една от най- натоварените зони в София. Чрез него ще се обезпечи комфортна, бърза и качествена информационна връзка сред центъра и южните територии на града - кв. " Кръстова вада ", кв. „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново ", кв. " Витоша " и Студентски град.

Приемането на предварителния план на Подробен устройствен план е първата стъпка от процедурата по регулационното застраховане на новото уголемение и резервирането на нужния терен за неговата бъдеща реализация. Предстои окомплектоването на плана с план-схеми на техническата инфраструктура и оповестяването му по реда на Закона за устройство на територията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова напомни, че сега се построява сектор от кв. „ Хаджи Димитър " до „ Левски Г " в регион „ Подуяне ". Строителството на сектора върви в период и се чака да бъде изпълнен в края на 2025 година. Предстои да стартира строителството на 1 метростанция и интермодален терминал в " Обеля ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР