На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата

...
На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата
Коментари Харесай

Започва Светлата седмица. Ето какво НЕ се прави ден по ден

На втория ден след Великден съгласно православната традиция стартира Светлата седмица - време, в което се популяризират светите апостоли и Света Богородица. Тази седмица е наситена и с момински празници, измежду които максимален е честването на Светлата или Празната сряда. Народът назовава тази седмица „ празна “, тъй като от самото начало не би трябвало да се работи.

Светлата седмица приключва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, тъй като Възкресението на Христос донася прояснение за всички. Тя се назовава още и Нова неделя, тъй като с нея стартира цикълът от недели, които загатват Христовото Възкресение.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно обвързвана с името на Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен деятел Тома не повярвал в това предсказание и изискал персонално да се увери, като допре раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и по този начин той самичък се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му елементарни. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се назовава Томина неделя.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

Светли понеделник

На Светъл понеделник Православната Църква отдава паметна респект на делото и паметта на светите апостоли. В митологичната памет на българина денят е прочут като " разметни ", " разтурни " понеделник и се свърза със характерни обредни практики, касаещи бъдещото изобилие. Млади момчета, които са били коледари и са подготвени да встъпят в брачни взаимоотношения, образуват две ритуални дружинки и на поляна, отвън обитаемото място, провеждат съревнование с търкаляне на червени яйца.

Вярва се, че понеделниците по принцип са щастливи и късметлийски дни. Хората споделят: “Нов ден, нов шанс ” и по тази причина през този ден стартират нова работа, градеж на къща, стопанска сграда или друга постройка, или стартират да копаят бунар. В понеделник се влиза в нов дом, пали се за пръв път огън в ново огнище.

Хората споделят, че роденото в понеделник дете ще е късметлия.

Светли Вторник

На Светъл вторник Християнската Църква уважава живота и делото на архидякон Стефан и на свети деятел Андрей Първозвани.

Според националните обичаи момите още веднъж правят ритуала Ладуване.

Народът счита вторниците за неприятни дни. Този ден от седмицата е предназначен на пости и през него се съблюдава полово табу.

Мнозина имат вяра, че дамите, които кроят и шият облекла във вторник овдовяват, а на тези, които предат и тъкат – децата и житото на равнищата изгарят.

Не бива да се стартира нищо ново - нито нова работа, нито нов градеж.

За най-лоши се считат вторниците на Сирната и на Тодоровата седмица.

Светла Сряда

На Светла сряда Православната Църква засвидетелства почитта си към Пресвета Богородица. Обредното наличие на празника се характеризира с амбивалентна специфичност, водеща началото си от античния езически фетиш към живота, към Богинята-Майка и пораждащото начало. Едновременно с това се отдава ритуална респект и на култа към гибелта, възпоменава се паметта на мъртвите предшественици.

Светла сряда е известна измежду народа и с името " Празна сряда ", защото през интервала не се прави никаква домакинска и селскостопанска работа. Счита се, че това е най-големият момински празник през седмицата. Девойки, които са лазарували, правят ритуала " Мара Лишанка " - с откраднатите чехли на бременни дами вършат кукла (имитативна магия). Извършват обредно измиване на лицата си (катартична магия) и на лицето на куклата - ритуалът цели реализиране на хубост и лъчезарен израз, който да подкрепи избирането на подобаващ сватбен сътрудник. Играе се Ладино хоро. Всички дами на територията на общността боядисват червени яйца и ги раздават в памет на мъртвите предшественици.

Срядата се счита за безпристрастен ден, през който също се пости и се съблюдава полово табу. Жените не мият косите си, а мъжете не се бръснат. Забранена е всяка женска домакинска работа, „ с цел да не изгорят децата и къщата ”.

Светли четвъртък

На Светъл четвъртък Християнската Църква уважава делото и паметта на свети деятел и евангелист Йоан Богослов и на неговия брат, свети деятел Яков Зеведеев.

Четвъртъците се считат за щастливи дни. На този ден се влиза в нова къща и се пали първият огън в огнището. Четвъртък е благополучен и за започване на нова работа. Това е ден на висшия господ на гръмотевиците и светкавиците в доста европейски митологии.

Роденото в четвъртък дете ще е щастливо, работливо и богато.

Светли петък

На Светъл петък Християнската Църква уважава Празника " Света Богородица Живоприемни източник ", а също делото и паметта на свети деятел Петър.

В националните показа Светъл петък е прочут още като Лятната света Петка и образува противостояща двойка с Петковден, 14 октомври. Взнак на респект към светицата се провеждат общи празнични трапези наоколо до храмовете и местностите, носещи името на преподобна Петка. Правят се курбани за всеобщо положително здраве и изобилие през новия сезон.

Смята се за доста щастлива прокоба, в случай че на връщане от празненството срещнеш бременна жена с дете на ръце.

На Светли петък дамите не работят с вълна, не перат и не се мият, с цел да не разсърдят света Петка.

Петъчнте дни се считат за най-лошите и тежките от седмицата, а през годината има дванадесет „ черни ” петъка, през които се не разрешава всякаква домакинска работа, съблюдава се непоколебим пост и полово табу. Това са петъците преди Водици, Трифоновден, Тодороровден, среднопостница, Великден, Русаля, Петровден, Голяма Богородица, Кръстовден, Димитровден, Коледа, Сурваки.

Смята се, че децата, родени в петък, са нещастни и болнави.

Светла събота

На Светла събота, известна още като Празна събота, Православната Църква уважава делото и личността на свети Йоан Кръстител.

Извършват се възпоменателни обредни практики - раздават се просфорки и червени яйца в памет на неотдавна умряли свои близки.

Съботата като ден от седмицата е отдаден на умрелите. В събота се вършат всички помени и задушници. През този ден дамите не трябва да се мият и да перат, с цел да не люти сапунената пяна в очите на умрелите; не се кроят и шият облекла, тъй като, който се облече с такава дреха, ще почине.

Родените в събота, наричани съботници, могат да гадаят сънища, да разпознават магьосници и бродници, да виждат вампири, върколаци и таласъми. Даже Чумата се опасява от хора и кучета, родени в събота. Според някои вярвания, съботниците могат даже да се трансформират в змейове.

Светла неделя, Томина неделя

Според Светото писание Господ сътворил света за шест дни, а на седмия седнал да си почине. Поради тази причина, последният ден от седмицата е избран за отмора. Но Господ е благословил труда на тези, които работят в неделя, с цел да обезпечат прехраната на децата си.

На Томина неделя има строга възбрана за женска домашна работа, изключително за пране и за простиране, с цел да вържат нивите и градините изобилен плод.

Сутринта в неделя, хората се измиват, обличат нови и чисти облекла и отиват на черква. В неделя се вършат годежи и сватби, като се изключи неделите през Великите пости и Мръсните дни; в неделя се посрещат посетители. През този ден на дамите е неразрешено да чистят, да перат или да шият облекла.

Смята се, че който е роден в неделя ще успее да реализира всичко без доста труд. Лесно ще натрупа пари, парцел и познания, и постоянно ще бъде здрав, жизнен и мощен.

Източници: Съновник.бг, БНР, Долап.бг, nikitova-art.com
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР