На втория ден от новата година, Православната църква чества родения

...
На втория ден от новата година, Православната църква чества родения
Коментари Харесай

Православната църква чества Свети Силвестър

На втория ден от новата година, Православната черква празнува родения в Рим Св. Силвестър. Негов преподавател във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин.

С името на Св. Силвестър е обвързвано забавно поверие. Магьосникът Замврий, който не бил последовател на християнството, убива вол, прошепвайки му името на някакъв господ. Св.Силвестър схваща за това и кара магьосника да избави животното, защото единствено Бог има право да подарява и лишава живот. Замврий не съумява да избави вола, само че уповавайки се на своята религия, Силвестър връща живота на животното. По тази причина той се смята за настойник на животните и най-много на воловете.

Обичаят на този ден има очистителен темперамент и е обвързван с почистване, ринене на тора от оборите, който не е изхвърлян от Коледа. Стопаните държат отключени портите, а в обора оставят пита, месо, вино за дружината. Мъжете го почистват, взимат каквото са им оставили и си потеглят, без да се обадят. Докато риначите чистят, никой от спотаните не би трябвало да излиза на открито и да се обажда, тъй като се счита, че е на неприятно.

Ако някой момък е афектиран или отхвърлен от обичаното момиче, на Св. Силвестър той може да си отмъсти, като му върне обидата. Вместо да изрине обора, той хвърля още тор вътре. Ако това се случи, бащата бърза да почисти срама още преди да е съмнало. Празникът приключва с огромно хоро на площада.

Традицията повелява на този ден, на трапезата да не се поставят свинско месо и сланина, с цел да бъдат здрави животните.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР