На всеки се случва да му доскучае. От безкрайната презентация,

...
На всеки се случва да му доскучае. От безкрайната презентация,
Коментари Харесай

Учени определят 5 вида скука

На всеки се случва да му доскучае. От безкрайната презентация, отдадена на професионализма в работата, до досадните разкази, съпътстващи фотосите от някоя почивка – мотиви постоянно ще се намерят. Оказва се обаче, че учените са разкрили цели пет типа досада – и множеството от нас изпитват главно един от тях през целия си живот.

Според скорошно проучване разликите в вида досада се дължат на другия вид личностни предразположения. 

1. Безразличен

Хората, които изпитват „ апатичен ” вид досада, са спокойни, апатични и отдръпнати. С една дума: безразлични. Дори определението за този вид досада е мъчно да се изрази по различен метод.

2. Апатичен

Авторите на проучването за скуката, оповестено в сп. Motivation and Emotion откриват, че доста от учениците и студентите изпитват един вид досада, който доста прилича беззащитност (и способства за депресията). Поне 36% от гимназистите, взели участие в проучването, изпитвали сходен вид досада, обвързвана с ниски равнища на възбуденост и мощно избягване.

3. Преценяващ

Хората, които скучаят по този метод, усещат, че мозъкът им блуждае и желаят да вършат нещо друго от това, което вършат сега – само че не знаят или не са изцяло сигурни какво тъкмо да създадат. Това нормално се случва, когато хората правят повтарящи се, рутинни дейности и желаят да понижат скуката, само че не знаят по какъв начин.

4. Реактивен

Това е най-лошият вид досада – хората, които изпитват този тип досада, са елементарно възбудими и доста податливи на отрицателни страсти. Често са неспокойни и нападателни. Искат да изоставен досадните обстановки и да избягат от хората, които упрекват за тях, без значение дали това са родителите, учителите или началниците. Те си губят времето, мислейки за сиитуации, в които биха предпочели да бъдат и които им наподобяват по-ценни.

5. Търсещ

Търсещият вид досада се харакеризира с изнервеност и неприятното чувство, че не можеш да си намериш място. Хората, които я изпитват, търсят способи да се концентрират върху по-интересни действия.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР