На връх осемдесетия си рожден ден актрисата Йорданка Кузманова гостува

...
На връх осемдесетия си рожден ден актрисата Йорданка Кузманова гостува
Коментари Харесай

Актрисата Йорданка Кузманова: Актьорът е боен кон. Той трябва да препуска независимо от всичко

На връх осемдесетия си рожден ден актрисата Йорданка Кузманова гостува на предаването „ Нощен Хоризонт ” в поредицата „ Магията на театъра ”. Тя показа, че първите й стъпки като актриса са още на 4 години, когато разрязва една огромна завивка, плетена на една кука с години от баба й, и с този воал на главата обикаля като принцеса двора. Но си изпатила съществено за тази първа актьорска изява. Следва ролята на Луната в едно детско зрелище на „ Червената шапчица ” в първо поделение и т. н. Всъщност тя не е решила да става актриса. Просто едно дяволче е имало в нея, което я е довело до огромната сцена.

Първата й роля в професионалния спектакъл е на сцената във Варна в ролята на Боряна от едноименната пиеса на Йовков. Но преди години, т. е. две години преди да се роди Йорданка, майка й, която е учителка, е играла тази роля. И оценката на приятелите и роднините е била, че майка й е изиграла по-добре Боряна. Четири години Йорданка Кузманова играе във Варненския спектакъл и има доста функции. В това време тя приготвя моноспектакъла „ Яворов-Мина ” и след представянето на спектакъла в София е поканена в Народния спектакъл. Там дебютира в ролята на Нина Заречная в пиесата „ Чайка ” на Чехов. След няколко години Йорданка Кузманова ще изиграе и ролята на огромната актриса Аркадина в същата пиеса, само че в Младежкия спектакъл под режисурата на Младен Киселов.

Към 200 са функциите на Йорданка Кузманова в театъра, над 100 са участията й в Телевизионния спектакъл и много по-малко са функциите й в киното. Но и до през днешния ден феновете помнят сцената с Тодор Колев във кино лентата „ Двойникът ”, където тя свири на виоленчело. За тази роля се среща с професионален музикант и това, че дълги години е свирила на цигулка, й оказва помощ за вярната режисура на ръката върху инструмента и изобщо за превъплъщението в облика. Може да се каже, че Йорданка Кузманова е перфекционист в своята работа. Творец с желязна дисциплинираност, възпитана у нея още от родителите й, а по-късно и от нейния учител във ВИТИЗ проф. Желчо Мандаджиев. Той е казвал на студентите си, че в театъра не всякога ще попадат на положителни режисьори и положителни създатели и по тази причина би трябвало сами да се оправят в този живот. От него Йорданка Кузманова е научила основите за построяването на един облик. За всяка роля тя има в детайли създадена биография. В една колонка разказва какво обликът споделя за себе си, в друга – какво останалите герои казат за него, в трета – тя написва биографията на облика и т. н. и т. н. до цялостното извайване на ролята. Актьорът е като психоаналитик за своя воин, споделя актрисата.

И до през днешния ден преди всяка премиера, преди всеки театър Йорданка Кузманова няма капчица успокоение. Не театрално вибриране, а напряко трептене. Преди зрелище  прави загряване на говорно-гласовия си уред, препрочита текста, усамотява се и се вълнува неимоверно. Проф. Желчо Мандаджиев я е наричал Джорданка Паниката.  Но фенът вижда на сцената едно превъзходно осъществяване и е напряко обаян от майсторското й осъществяване. И до през днешния ден след всяко зрелище тя си записва сериозни бележки - какво не се е получило - се пробва на идващото зрелище да го поправи. За подобен перфекционизъм става дума в актьорската работа на Йорданка Кузманова.

Много са звездните й срещи с огромни театрали: прави специализация при Жан-Луи Баро във Франция, намира се с кинорежисьора Сергей Параджанов, Анатолий Ефрос, Георгий Товстоногов... И от всеки се е пробвала да „ открадне ” нещо, което може да е от изгода в  работа си като актриса. Професията я среща и с Юрий Гагарин, който й дава подпис с посланието: „ На бъдещата галактическа стюардеса от първия космонавт! ”

Йорданка Кузманова се интересува от младото потомство артисти. Радва им се и има вяра в тях. Но е изключително сензитивна към словото на сцената. Смята, че в последните години то е „ кошмарно ” и доста от казаното на сцената не се чува в салона. Нейното предложение е да има санкции или анкета към феновете какво са чули и какво не. И да се търси решение на този проблем.

Преди години Йорданка Кузманова издаде  книгата „ Реалността, в която... ” със свои стихове, отдадени на театъра. Днес тази книга не може да бъде открита, само че може би след време ще успее да я преиздаде и да добави новите стихове.

Семейството заема особено място в живота на актрисата. Днес нейният наследник и внуците й живеят в чужбина. Йорданка Кузманова счита, че в случай че се сътвори една партия на майките, чийто деца са отвън България, е допустимо те да се обединят и да оправят България. Това показа Йорданка Кузманова на връх осемдесетия си рожден ден. Актрисата, която е на сцената от 60 години и продължава да играе. Дано и отсега нататък  по-често да се допираме до нейните вълшебен, изпипани до съвършенство, облици.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР