На Велика събота, в навечерието на Великден, Благодатният огън слезе

...
На Велика събота, в навечерието на Великден, Благодатният огън слезе
Коментари Харесай

Благодатният огън слезе в Йерусалим ВИДЕО

На Велика събота, в навечерието на Великден, Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим. По-традиция хиляди миряни се събраха в очакване на чудото.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която приказва още деятел Петър, и се счита за реликва за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден посредством молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се назовава " чудото на слизането на Благодатния огън ".



В първите минути след запалването този огън има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря. Огънят поражда над Божи гроб като дирек от синя светлина, от който патриархът възпламенява свещи. Понякога се възпламеняват непринудено свещите и лампите към църквата. Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специфични самолети до по-далечни православни страни.

Българска църковна делегация към този момент дойде в Йерусалим, с цел да донесе Благодатния огън за Великден - след двегодишно спиране поради пандемията.

Тя е  водена от Старозагорския митрополит Киприан и се чака да дойде на Летище София към 20 часа.
Българската църковна делегация първа ще вземе плодородния огън тази година. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на синодалната палата в София. Към 23:40 ч фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР