На вълнуваща среща с учения и специалист в областта на

...
На вълнуваща среща с учения и специалист в областта на
Коментари Харесай

Врачанин разказа за пътя си от родния град до ЦЕРН и обратно на събитие в Гнездото Coworking

На вълнуваща среща с учения и експерт в региона на изкуствения разсъдък, machine learning и data science Д-р Константин Гиздов се събраха хора от ИТ сферата, математици и възпитаници от Профилирана природо-математическа гимназия “Акад. Иван Ценов” - Враца.
Това се случи по време на събитието Закуска в Гнездото Coworking във Враца, на което уредниците бяха поканили Д-р Гиздов за главен посетител. По време на срещата той описа повече за пътя си от града под Околчица до ЦЕРН и назад, за опита си със супер компютрите и доста други забавни неща, като се породи и забавна полемика по всички тематики на диалог.
Константин е роден и израснал във Враца. Увлича се по физиката и още като възпитаник печели награди от национални надпревари. Учи физика в Шотландия, където приключва първи в курса си със специфични почести, и по-късно става докторант в Единбург. Работи 5 години в ЦЕРН, където дружно с още 1000 учени и инженери вършат проучвания благодарение на един от основните детектори на огромния адронен колайдер (най-големият ускорител, който откри частицата Хигс бозон, считана за “божествената частица”). В екип от физици, Константин спомага за създаването на миналогодишния ъпгрейд на детектора. А единствено преди седмица стана ясно, че работещите в неговия план са разкрили три невиждани до момента екзотични частици.
В процеса на работата се развива в областта на data science, AI & machine learning, hardware and software engineering for complex and high performance computing systems. Опита му в тази сфера също бе една от тематиките на диалог по време на Закуската.
Не на последно място, ученият разкза какво го е подтикнало да се върне в родния си град - капацитетът за развиване, който вижда тук. Една от задачите, които си е сложил оттук нататък, е точно да работи в посока на развиването му и да оказва помощ на повече хора с интерес и познания по физика, математика, програмиране и прочие, да имат шанса да минат по неговия път.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР