На тяхно място ще засеят вероятно зърнени култури или ще

...
На тяхно място ще засеят вероятно зърнени култури или ще
Коментари Харесай

Николай Колев: Овощари започват да изкореняват градините си

На тяхно място ще засеят евентуално зърнени култури или ще отдадат земята чартърен

Овощари стартират да изкореняват някои по-ниско рентабилни сортове и на тяхно място ще засеят евентуално зърнени култури или ще дадат земята чартърен, тъй като не могат да устоят на високите разноски за произвеждане тази година.

Това сподели за Николай Колев, овощар и ръководител на УС на Съюза на Дунавските овощари (СДО) по време на профилираното овощарско ревю в Русе. Изложението даде опция за среща на овощарския бизнес в една извънредно предизвикателна година, която следва.

Г-н Колев, какви са упованията на сътрудниците ви от овощарския отрасъл за идния сезон?

Имаме упования за един доста сложен сезон - поради постковид рецесията, поради войната в Украйна, високите цени на всички съществени първични материали и консумативи за производството. Сезонът ще е доста сложен. Многократно заявявахме тази позиция пред Министерството на земеделието, както и че имаме потребност от незабавни помощи по отношение на оцеляването на сектора. Има дребни овощари с градини под 50 дка, които в случай че не получат директно подкрепяне тъкмо в този миг, няма да продължат да отглеждат тези култури и ще стартират да ги изкореняват.

Има ли овощари, които към този момент са принудени да прекратят активността си?

Да, това към този момент се случва. Много сътрудници споделиха, че стартират да изкореняват някои по-ниско рентабилни сортове и на тяхно място ще засеят евентуално зърнени култури или ще отдадат земята чартърен. Това значи, че браншът просто умира. Малките умират, а точно те са гръбнакът на сектора.

СДО взе участие интензивно упорства пред МЗм за подкрепяне на овощарството. Какъв е отговорът от там обаче? Изглежда, че някъде връзката прекъсва…

Още през цялото време на този кабинет връзката с Министерството на земеделието (МЗм) е доста сложна. Многократно искахме опознавателна среща с министъра и зам.-министрите, с цел да сложим нашите проблеми. Такава въобще не се състоя. Имахме искане за осъществяване на Консултативен съвет по плодове и зеленчуци. То не беше задоволено. Излиза, че бранш "Плодове и зеленчуци " не съществува за ръководещите. Те направиха Конституционен съд с рози, животновъди, зърнопроизводители… Сектор Плодове и зеленчуци просто беше пропуснат!

Въпреки че се води предпочитан бранш?

Секторът ни остана на дъното на целите на МЗм, макар че се води предпочитан бранш, макар че осигуряваме най-вече работни места в земеделското произвеждане. Вие знаете, че на нас са ни нужни извънредно доста хора за прибирането на реколтата. Това са сезонни служащи, само че сезонът стартира през май с ягодите и завършва с ябълките през декември. Тоест 80 000 индивида са заети годишно в този отрасъл. И все пак министерството не ни обръща задоволително внимание.

За да ви извърнат внимание, вие излязохте на митинги, като се обединихте и със зеленчукопроизводителите в настояванията си. Какво следва от тук нататък?

След митингите имахме увещание, че ще се състои Консултативен съвет по плодове и зеленчуци, тъй като има в действителност доста проблеми, които би трябвало да се обсъдят - в това число и законови, и проблеми с наредби, които би трябвало да бъдат изменени. Няма ли решение на проблемите, напрежението измежду сътрудниците продължава да ескалира.

Въпреки сложната обстановка, овощарите към този момент работят в градините. Ще спестят ли от пръскания, торене, обработки поради високите цени и както това ще се отрази на реколтата?

Има две гледни точки. Хората с по-малките градини стартират да пестят и това икономисване няма да се отрази добре на насажденията в дълготраен проект. Ако в този момент спестиш от торове и препарати за растителна отбрана, първо - няма да изкараш добра годишна продукция през настоящия сезон и второ - градината ти няма да заложи задоволително за идващия сезон. Той ще бъде още по-тежък.

От друга страна - по огромните производители - те не виждат финансово по какъв начин ще устоят, тъй като те отглеждат градините си изцяло професионално. Трябва да наторят, да опръскат, с цел да може да имат продукция и идващия сезон, само че с тези цени на препарати, товорве, ток и горива - ако няма директна държавна интервенция - в края на сезона те ще са изхарчили повече пари в сравнение с ще са изкарали. И ще са на загуба.

През февруари алармирахте, че за поредна година овошките са изложени на риск от измръзване. Има ли фактически отрицателни последици?

Да, януари и февруари бяха в действителност доста топли. Март месец настъпиха повратни студове, температурите тук-там в избрани дни стигнаха до минус 10. За страдание това беше пагубно за кайсиите. В нашия район обичайно се отглежда най-вече кайсия и има производители, които сигнализират към този момент за загуба на годишна продукция.

Масово сътрудниците сигнализират, че ранните сортове кайсии са измръзнали на 100%. Има отчасти измръзване и при приблизително ранните. Надяваме се занапред сезонът да продължи обикновено.

При другите плодове - отчасти измръзване при праскови и сливи, само че там се надяваме реколтата да е естествена.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР