На църковния площад Хош ал Биаа в Мосул стана ясно

...
На църковния площад Хош ал Биаа в Мосул стана ясно
Коментари Харесай

Немско издание: Гълъб на мира сред руините - папата посети Мосул, разрушен от терористи

На църковния площад Хош ал Биаа в Мосул стана ясно за какво папа Франциск упорства да продължи пътуването си из Ирак, макар заканите за сигурността си и ковид. Посещението на отчасти опустошения античен град е „ жест на взаимност с християните “, живеещи в Мосул. Преди това градът е бил историческият център на несторианското християнство: общността наброява десетки хиляди, написа немското издание Süddeutsche Zeitung в обява на Антон Крюгер.
„ Тук в Мосул трагичните последствия от войната и военните дейности са прекомерно явни “ - сподели папата. Някога на площада имало църкви от четири християнски деноминации. Повечето от тях към момента са в руини и даже не може да се влезе в тях: изминаха повече от три години, откогато градът беше освободен от властта на „ Ислямска страна “, само че не всички клопки и невзривени муниции бяха обезвредени. Това символизира ситуацията на християните в страната.
От тогава едвам към 50 християнски фамилии са се завърнали в града. Преди американската инвазия в Ирак през 2003 година, съгласно разнообразни оценки, сред 800 000 и 1,5 милиона християни са живели в Месопотамия. Днес 14 приети от страната християнски деноминации наброяват от 200 хиляди до 250 хиляди вярващи, отбелязва вестникът.
Папа Франциск трябваше да лети с хеликоптер до Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, граничеща с провинция Ниневия, където са избягали доста християни. Всички други благоприятни условия били прекомерно рискови. Хиляди иракски бойци пазят разрушените улици на Мосул.
Ужасите на времето, когато екстремисти направляваха града, оживяват, когато няколко християнски и мюсюлмански очевидци приказват за преследването и бягството им от града.
„ Независимо от това през днешния ден удостоверяваме убеждението си, че братството е по-силно от братоубийството “, акцентира Франсис. Той стоеше покрай дървен кръст, издигнат от овъглените греди на черква, разрушена от ИД в северния сирийския град Камъшлъ. След като се помоли за „ изгубените представители на всички религии “, Франциск взе бял гълъб на мира в ръцете си и го пусна в небето измежду руините.
Едно от дребното места в Ниневийската низина, където животът се върна, беше последваща спирка на главата на католическата черква - тя беше в цялостен контрастност с Мосул. Хиляди хора на арабски поздравиха Франциск по улиците на Каракош. Папата няколко пъти стопира конвоя, с цел да поздрави вярващите.
Повечето християни се завърнали в Каракош, където, както отбелязва създателят, християните, за разлика от други в миналото най-вече християнски места, не са застрашени от присвояване на земята им заради спорове с други етнически или религиозни групи.
„ Никога не спирайте да мечтаете “ - прикани папата вярващите в катедралата на Непорочното зачатие. Според него, несъмнено, има моменти, когато вярата може да бъде разтърсена, това са претърпели доста хора в най-мрачните дни на войната.
Папата беше надълбоко впечатлен от историята на жена християнка. Тя изгубила сина си при офанзива на ИД през август 2014 година и била изгонена от Каракош. „ Тя сподели, че оживелите от терористичните офанзиви би трябвало да простят “ - сподели Франсис. Важно е да останеш християнин.
Папата не уточни директно нито причинителите, нито жертвите, говорейки за „ сестри и братя “. Неговото пътешестване значително беше ориентирано към определяне на разговор сред религиите. В събота в град Наджаф той се срещна с великия аятолах Али ал Систани , един от духовните водачи на шиитите.
Али ал Систани се стреми към мирното общуване на религиите. Според Ватикана Франциск благодари на аятолаха, че е издигнал гласа си дружно с шиитската общественост в отбрана на най-уязвимите и преследвани, потвърждавайки единството на иракския народ. Ал Систани съобщи в изказване, че християните в Ирак би трябвало да могат да живеят в сигурност и да се употребяват с всички цивилен права.
В неделя вечерта, преди да се върне в Рим, папа Франциск организира литургия пред 10 000 вярващи в Ербил. В Иракски Кюрдистан десетки хиляди християни са намерили отбрана от ИД. Мнозина остават тук и до през днешния ден, тъй като не се усещат в сигурност в родните си градове. Въпросът дали визитата на папата може да промени обстановката, остава отворен, написа Süddeutsche Zeitung.
Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР