На този етап, училища няма да бъдат затваряни, обяви пред

...
На този етап, училища няма да бъдат затваряни, обяви пред
Коментари Харесай

Зам.-министър Таня Михайлова: Присъственото обучение остава

На този стадий, учебни заведения няма да бъдат затваряни, разгласи пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя увери, че министерството получава информация и следи ежедневно и ежечасно случаите и процесите в цяла България. Към 20 септември са открити 26 възпитаници с позитивни проби.  Част от тях не са били на първия образователен ден, някои са инфектирани преди началото на образователната година. Под карантина в момента са сложени 19 паралелки, 500 възпитаници и 40 учители. 

Навсякъде се организира стерилизация и учебните бюджети са задоволителни,  за да поемат тази активност до края на календарната годината, тъй че не се постанова и не е редно да се събират пари от родителите, даренията са на непринуден принцип, подчерта Таня Михайлова. 

Зам.-министърът обясни, че на този стадий се залага на самостоятелния метод и посъветва родители, учители и възпитаници, когато някой не се усеща добре, да остане у дома. „ За тази образователна година ще бъде позволено по избор деца да могат да преминат към образование от разстояние в електронна среда “, сподели тя. 

Такова предпочитание към този момент са декларирали над 500 възпитаници, като 400 са го създали по здравословни аргументи. „ Но учебното заведение е мястото, където се построяват децата като персони “, акцентира зам.-министърът. 

„ Училищата няма да се трансфорат в центрове за боледуване от COVID-19, нито в тежък проблем за здравната система - каза в предаването „ Неделя 150 “ по БНР и доктор Александър Симидчиев. - Но учебните заведения ще станат още един канал за  разпространението на вируса към рисковия контингент… “. 

Експертът-пулмолог добави, че в случай че имаме система, която може да наблюдава какво се случва с процеса на разпространяване в учебните заведения, ще може да се намерения по какъв начин да бъде следен този процес.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР