На този ден в православния календар се чества св. Пантелеймон.

...
На този ден в православния календар се чества св. Пантелеймон.
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 27 юли

На този ден в православния календар се празнува св. Пантелеймон. Имен ден честват Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.

Светецът помагал на бедните и болните и правел чудеса. Заради вярата си в Христа бил подложен на жестоки мъчения, само че постоянно ставало знамение и той оставал жив. През 305г. го посекли с меч. От тялото му вместо кръв родословие мляко, а дървото, за което бил вързан, се разлистило и дало плод.
Българите одобряват, че този ден е доста подобаващ за пътешестване и по тази причина го назовават „ Пантелей пасажер ”.

Вярва се, че тогава птиците се събират на ята и се подготвят за дълъг път до топлите страни. Наричат празника още „ Пантелей ”, „ Паталей ”, „ Църна Паталея ”, „ Воден Пантелей ”. Навсякъде денят се счита за „ тежък ”, „ неприятен ”и се уважава „ за теглило ”, т.е. за неприятно. Според националната религия св. Пантелей лекувал хората и ги пазел от заболявания. Той бил по-малък брат на св. Илия и настойник на летните стихии, пороища и наводнения – по тази причина го назовават и „ Воден Пантелей ”.

Жените раздават обредни пити в чест на светеца и го молят да пази селището от наводнения. В Странджа и Родопите има доста параклиси и аязми, отдадени на св. Пантелеймон, и на празника му там се събират доста хора. В сходство с визията за светеца като врач през IX в. към манастирите, носещи неговото име в Охрид и Преслав, били основани медицински школи и лечебници.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР