На този ден тинейджъри успяват да открият едни от най-емблематичните

...
На този ден тинейджъри успяват да открият едни от най-емблематичните
Коментари Харесай

На този ден в историята: Светът открива скалните рисунки в пещерата Ласко

На този ден тинейджъри съумяват да открият едни от най-емблематичните пещерни рисунки – тези в пещерата Ласков, в Монтеняк, Франция. Впоследствие се открива, че рисунките са на 15 – 17 000 години. По-голямата част от тях символизират животни. Изображенията се трансформират в едни от най-емблематичните за интервала на горния палеолит.

Френските учени незабавно се заемат с проучването на скалните рисунки. Те откриват, че пещерата е скрила над 600 рисунки на животни и орнаменти, а също така има над 1500 издялани в камъните знаци. Всички картини изобразяват разнообразни типове животни, а единствено една от тях е на човек – той е с глава на птица. Според експертите пещерата дълги години е била употребена както за заслон, по този начин и за ритуали.

Ласко отваря порти за гости през 1948 година, само че бива затворена през 1963 година, защото изкуственото осветяване унищожава изображенията по скалите. През 1983 година се открива имитация на пещерата, която и до ден-днешен е посещавана от стотици хиляди души всяка година.

Източник: History
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР