На този ден през 1923 г. в Агора (след 1930

...
На този ден през 1923 г. в Агора (след 1930
Коментари Харесай

Ататюрк реформира Турция за 3 петилетки

На този ден през 1923 година в Агора (след 1930 година Анкара) е провъзгласена светската република Турция, като Мустафа Кемал става неин президент. Това е част от старта на изостаналата с епохи страна да догони развитите европейски страни.

Ататюрк поставя завършек на отживялата Османска династия, просъществувала повече от 6 века, като я заменя с република. Върху гнилите основи на разпадащата се османска империя той построява съвременна и просперираща страна. Въвежда държавно управление, отразяващо волята на народа. През своя 15-годишен мандат, който продължава до гибелта му през 1938 година, Ататюрк прокарва промени в политическата, обществената, правосъдната, икономическата и културната сфера без аналог в друга страна. В активността си се управлява от правилата и основите на модерния европеизъм, вадейки страната си от мрака на феодализма и религиозния фанатизъм. Заменя арабската книжовност с приспособена към особеностите на турския език латиница, не разрешава носенето на фереджета и фесове в публични здания и институции, открива равноправието на дамите.

Роден в Солун през 1881 година, Мустафа Кемал е от турски генезис. Баща му е член на локалния орган за съблюдаване на публичния ред и публичната сигурност, в същото време е секретар на локални доброволни организации и търговец на строителна дървесина.

Ататюрк учи във военно учебно заведение в родния си град, а по-късно, през 1895 година, и във военна академия в Битоля. За малко е боен аташе в България, където има връзка с Димитрина Ковачева, щерка на ген. Стилиян Ковачев.

На 24 ноември 1934 година Мустафа Кемал получава фамилното име „ Ататюрк “ със закон под номер 2587, а правото да одобри същото име е непокътнато единствено за него. Ататюрк на турски значи " татко на турците ". Така го нарекли поданиците, тъй като Мустафа Кемал извежда страната си от мрака на феодализма и религиозния фанатизъм.

Ататюрк освен е главнокомандващ, който съумява да докара до триумф войната за самостоятелност, само че и общественик - талант, който прави значими промени.

Ататюрк е единственият общественик на Балканите, който неведнъж е заявявал не просто привързаността си към българския народ, а е изтъквал мощната си обич към него, описват историците.

НЕВЪЗМОЖНА ЛЮБОВ

Ататюрк е фамилен мъж единствено за две години, когато се оженва за Латифе Ушаки. Няма свои деца, само че има седем осиновени дъщери и един наследник. Умира от цироза на 10 ноември 1938 година съвсем в самотност. Преди Първата международна война е аташе в България и съгласно осведомени тогава сърцето му остава вечно в страната ни, влюбвайки се в генералската щерка Димитрина Ковачева. Кемал предложил брак на Димитрина. Тя била уверена, че татко ще се съгласи, само че макар че доста уважавал претендента, родителят му отказал, тъй като считал, че за един дълготраен брак са нужни и други, общи неща, а освен обич. Когато Ататюрк умира, измежду персоналните му документи е открита и дребна фотография на Димитрина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР