На този ден през 1885 г. младата българска войска постига

...
На този ден през 1885 г. младата българска войска постига
Коментари Харесай

Боен празник на Сухопътните войски, ознаменувал победата при Сливница

На този ден през 1885 година младата българска армия реализира първата си блестяща победа при Сливница в Сръбско-българската война. Затова 19 ноември е избран от Министерски съвет за празник на най-големия тип въоръжени сили.
На тържеството във Военната академия „ Г. С. Раковски” ще участват президентът Румен Радев, зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов, началникът на защитата военачалник Андрей Боцев, висши и старши офицери, ветерани и жители.

От опълченските дружини, от източнорумелийската милиция, от гимнастическите и поборническо-опълченските сдружения млада България излива онази несъкрушима сплав, която стъписва надалеч по-многобройни противников армии, твори нечути подвизи, избавя и месеци наред укрива непобедените ни флагове, подарява независимост на поробените събратя, нанася съкрушителни удари, само че щади живота и достолепието на победения съперник.

В пет войни и в мирните десетилетия Българската армия се трансформира в най-голямото школо в страната, където половината от народа ни учи четмо и писмо, взима незабравими уроци по отечествена история, отваря очи към света и овладява поминък, с който сетне ще гради дом, ще храни челяд, ще остави почтено име на потомците.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР