На територията на Поддържан резерват Сребърна“ се изпълнява заключителната част

...
На територията на Поддържан резерват Сребърна“ се изпълнява заключителната част
Коментари Харесай

Започна заключителната част от строителството на канала в „Сребърна“

На територията на Поддържан резерват „ Сребърна “ се извършва заключителната част от строителството на обект „ Западен канал с преливник “ , оповестиха от РИОСВ-Русе. Дейностите започнаха при започване на август, след привършване на размножителния период  на  предпазените типове птици и бозайници.

Тази година се регистрираха високи градежи на водите на река Дунав , което наложи двукратно отваряне на шлюзовете за освежаване на водите в езерото. Това докара до заливане на изкопания през предходната година канал, свързващ езерото Сребърна с река Дунав. Към сегашния миг се постанова отводняване на северната част на канала, с цел да могат да стартират строителните действия по създаване на преливника и утаителна шахта. Изпълнителят на плана е направил тампониране на ограничен участък  в северната част на канала, с цел да не се допусне приключване на води от езерото към реката. В сектори от канала и прилежащите уреди се прави слагане на габиони (метални кошове, цялостни с камъни) с противоерозионна цел. Ежедневно се правят геодезически измервания с цел  надзор на изпълняваните действия за сходство с плановите параметри.

До края на годината по плана на инспекцията „ Управление на сукцесионните процеси и възстановяване на качеството на местообитанията на предпазени водолюбиви типове във влажната зона в ПР „ Сребърна ”  следва изземването на кал от сектор от 50 дка, от дъното на централно водно огледало. По време и след привършване на тази активност ще се извърши сложен мониторинг, с  който ще се оцени непосредственото влияние на осъществените интервенции.

Обектът „ Западен канал с преливник “ е проектиран в западната част на резервата, следвайки в по-голямата си част контура на прилежащия бряг на езерото Сребърна. Каналът представлява продълбочаване на земната повърхнина по авансово обследван профил. Предвижда се създаване на преливник и три насочващи насипи, предопределени да образуват потока на водните маси при високи води на река Дунав. Дължината на оборудването е 2165 м, като ширината му при р. Дунав е 100 м, а при преливника-50 м. Дейността е значима, защото ще усъвършенства връзка на влажната зона с река Дунав и ще докара до увеличение на проточността в езерото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР