На територията на бивше училище, което е имало и жилищна

...
На територията на бивше училище, което е имало и жилищна
Коментари Харесай

В Канада откриха масов гроб с телата на 215 деца в интернат за индианци

На територията на бивше учебно заведение, което е имало и жилищна част и се намира навътре в Южна Британска Колумбия, е открит всеобщ гроб с останките на 215 деца от индианското радикално население на Канада, оповестява " Гардиън ".

След като се разбра за находката, пред учебното заведение се събраха стотици хора на бдение. Новината за откритието в интерната до град Камлупс бе обявена от Tk`emlups te Secwépemc, откакто мястото бе изследвано от екип благодарение на радар.

Още фотоси вижте тук >>>

" В нашата общественост знаехме, че може да съществува нещо такова, само че едвам в този момент успяхме да проверим. Доколкото ни е известно, тези изчезнали деца са без документи. Костите са открити със особено сонарно устройство ", споделя Розана Казимир, шеф на Tk`emlúps te Secwépemc.

Някои от останките принадлежат на деца на възраст до три години, само че аргументите и времето на гибелта им към момента не са известни.
 Снимка: БТА/AP
" Понастоящем имаме повече въпроси, в сравнение с отговори ", добавя Казимир.

Интернатът в Камлупс е основан през 1890 година и е управителен от Католическата черква.

Той е бил част от мрежа от учебни заведения, основана за насилствена асимилация на деца от коренното население, откакто ги лишава принудително от домовете и общностите им.

На децата е било неразрешено да приказват на родния език или да правят културни обреди, присъщи за общността, към която принадлежат.
 Снимка: БТА/AP
В тези институции се е употребило физическо, прочувствено и половото принуждение, а децата са заставяни да правят насилствен труд.

Най-малко 150 000 деца са посещавали такива учебни заведения. Това откри историческа комисия, която бе основана, с цел да проучва държанието към коренното население на Канада. В собствен отчет от 2015 година тя приказва за " културен геноцид ".

В документи, показани на комисията, се разказват тежките условия на учебното заведение в Камлупс. Ученици са били изложени на огнища на морбили, туберкулоза, грип и други заразни заболявания, а доста от тях са умряли.
 Снимка: БТА/AP
В отчет от 1935 година, когато е записана огромна смъртност от морбили в учебното заведение, се отбелязва, че " спалните пространства за 285 възпитаници в учебното заведение са били ситуирани пет общежития и са били препълнени, а по време на зараза е било невероятно да се изолират вярно пациентите и контактните ".

Има свидетелства, че насилието над учениците в Камлупс продължава до затварянето му.

Местните общности имат вяра, че съществуват всеобщи гробове на възпитаници наоколо до постройките и доказването на това е въпрос на време.

" Всяко следствие има значение, защото историята на тайните всеобщи гробове е градска легенда, само че към този момент се натъкваме на доказателства ", споделя още Розана Казимир.

Към момента комисията е документирала най-малко 3201 смъртни случая в такива учебни заведения, макар че същинският сбор може в никакъв случай да не бъде оголен, тъй като има неточни данни и унищожени документи.
 Снимка: БТА/AP
На база открити документи се знае, че през 1910 година управлението на интерната се е оплаква, че държавното управление не обезпечава задоволително пари, с цел да " бъдат хранени пълноценно учениците ".

Въпросният интернате затворен през 1969 година, а последното от този жанр учебно заведение през 1978 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР