На територията на 85-милионна Турция утре ще се състоят избори

...
На територията на 85-милионна Турция утре ще се състоят избори
Коментари Харесай

Истанбул се готви за изключително важни избори

На територията на 85-милионна Турция на следващия ден ще се състоят избори за локални органи на властта - кметове на общини, общински съветници и районни кметове. В изборите ще вземат участие над 61,4 млн. гласоподаватели. Една трета от тях - към 11,3 млн. души са регистрирани в Истанбул. В 33 228 изборни секции ще гласоподават жителите на Истанбул. Общо на територията на страната ще бъдат разкрити 206 555 изборни секции.

Вниманието на тези избори ще бъде концентрирано върху Истанбул. Мегаполисът, чието население е съпоставимо с това на няколко европейски страни (по-точно 22), се чака да стане сцена на най-оспорваната борба в Турция за локална власт през идващите 5 години и ключ към бъдещето на страната.

От 2019 година до момента Истанбул се ръководи от главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Целта на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) е да ѝ отнеме ръководството на мегаполиса.

Кандидатите за кметове на Истанбул са най-вече на брой - 22-ма партийни и 27 самостоятелни.

Основните съперници в борбата ще бъдат претендентът на ръководещата ПСР Мурат Курум и актуалният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу от НРП, който ще се бори за втори мандат.

Основните съперници организират през днешния ден последните си предизборни манифестации в Истанбул. Забраните за предизборни прояви влизат в действие в среднощ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от началото на акцията до момента извънредно интензивно взе участие във всички манифестации, на които пропагандира за поддръжка за Мурат Курум.

Днес той ще взе участие в два митинга в истанбулски общини, които се смятат за сериозни - в Арнавуткьой на брега на Босфора и в Гюнгьорен. Вечерта президентът ще взе участие със сподвижници в религиозна вечеря ифтар в джамията " Ая София " (Света София).

Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще гласоподава в истанбулското учебно заведение „ Саффет Чеби “, както нормално. Очаква се той да остане в Истанбул до вечерните часове, а по-късно да замине за столицата Анкара.

Кандидатът за втори кметски мандат Екрем Имамоглу през днешния ден ще взе участие в два предизборни митинга. Единият в Картал - регион с към 500 000 души население на азиатския бряг на мегаполиса. Кандидат за втори кметски мандат на Картал е Гьокхан Юксел - най-младият измежду кметовете на истанбулските общини, който има близки връзки с живеещите в Картал изселници от България и Балканите, съобщи за Българска телеграфна агенция ръководителят на локалната изселническа асоциация Балканлълар Олджай Йозгьон.

Екрем Имамоглу ще взе участие и в протест на Принцовите острови.

Предизборната акция мина доста оспорвано сред главните съперници, с взаимни обвинявания и компромати. Опонентите пропагандират гласоподавателите да опазят сигурността на вота.

Надпреварата на следващия ден се чака да бъде " на ръба ". Предварителните прогнози дават преднина за единия или другия претендент с известна разлика, само че анкетите не са доста надеждни.

Изборният ден в Истанбул ще стартира в 8 часа сутринта и ще завърши в 17 часа, след което ще стартира броенето на бюлетините. Времето съответствува с часа на ифтара - вечерята през свещения за мюсюлманите месец рамазан, когато спазващите оруча (постите) одобряват храна след гладуването денем. Висшата изборна комисия разгласи, че няма да има спиране на броенето на бюлетините поради ифтара.

След 19 часа се чака да бъдат вдигнати възбраните за издание на предварителните резултати.

Заместник генералният шеф на Анадолската организация Яхя Бостан съобщи пред вестник " Сьозджю ", че организацията ще отразява вота с екип от стотици публицисти - една огромна част от които ще бъдат в Истанбул и Анкара.

Истанбулската огромна община провежда пресцентър за локалните и задграничните публицисти. Водещите международни медии БиБиСи, Асошиейтед прес, Агенция Франс Прес, китайската Синхуа, арабски медии са изпратили екипи за отразяване на вота. Основното им внимание е ориентирано към Истанбул, уточни в. " Миллиет ".

Анализаторите означават, че се чака висока изборна интензивност. За първи път на тези избори ще гласоподават 1 032 610 младежи. Вотът на кюрдските гласоподаватели, които съгласно неофициални източници са над един милион души в Истанбул, се чака да наклонят везните към един или различен претендент, показват анализатори. От решаващо значение ще бъде и вотът на колебаещите се до последния миг гласоподаватели.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР