На тази дата през 2013 г. след продължителни дъждове в

...
На тази дата през 2013 г. след продължителни дъждове в
Коментари Харесай

Денят 21 юни в световната история

На тази дата през 2013 година след продължителни дъждове в Индия наводненията вземат над 240 човешки жертви. Над 355 хиляди остават без покрив над главите си, а общо засегнатите са над 18 милиона индивида. През 200 година учените от НАСА публично оповестяват за откриването на вода на повърхността на Марс. През 1633 година астрономът Галилео Галилей е заточен от Инквизицията. На 21 юни са родени: Жан-Пол Сартър, френски публицист, журналист и философ; американската киноактриса Джейн Ръсел. На тази дата умират: съветският композитор Николай Римски – Корсаков; Едуард ІІІ Уиндзор – британски крал.

2017 година
Парламентът на Румъния гласоподава избор на съмнение против държавното управление.

2017 година
Франсоа Байру подава оставка като министър на правораздаването на Франция измежду настоящото следствие на хипотетичното лъжливо наемане на парламентарни сътрудници от центристкото демократично придвижване.

2017 година
Европейската галактическа организация (ЕКА) утвърждава галактическата обсерватория PLATO, която ще търси екзопланети, сходни на Земята.

2015 година
Над 94 души умират в сиромашки квартал в Мумбай, Западна Индия заради консумация на подправен алкохол.

2014 година
Вицепрезидентът на Международната федерация за правата на индивида Алес Беляцки е освободен от затвор в Беларусия.

2013 година
След продължителни дъждове в Индия наводненията вземат над 240 човешки жертви. Над 355 хиляди остават без покрив над главите си, а общо засегнатите са над 18 милиона индивида.

2012 година
Парламентарната комисия по интернационална търговия към Европейския парламент отхвърля ACTA с 19 гласа „ срещу “ и 12 „ за “.

2012 година
За министър-председател на Пакистан е назначен досегашният министър на текстилната индустрия Махдум Шахабудин.

2011 година
Генералната асамблея на Организация на обединените нации дава втори мандат на досегашния Генерален секретар на Организация на обединените нации Бан Ки Мун. Той става прочут още при започване на първия си мандат през 2007 година, когато декларира, че всяка страна сама взема решение казуса със смъртното наказване в прорез с нормалната дефиниция, че Организация на обединените нации са срещу смъртното наказване. Правото на живот е вписано във Всеобщата декларация за правата на индивида, а интернационалните трибунали на Организация на обединените нации категорично не постановат смъртни санкции.

2011 година
Новото португалско държавно управление отпред с Педро Пасуш Коелю поставя клетва. То включва представители на Социалдемократическата партия, на Консервативната национална партия и самостоятелни специалисти.

2011 година
След съвещание на финансовите министри от Еврозоната, ръководителят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер афишира, че гръцкият парламент би трябвало да утвърди новия пакет ограничения като изискване Гърция да получи заема от 12 милиарда евро. Според Юнкер заможните гърци следва да бъдат въвлечени в решаването на казуса за попречване банкрута на страната.

2009 година
Гренландия става самостоятелна, като се ръководи и управлява от собствено-държавни органи.

2006 година
Седем американски морски пехотинци и един санитар от флота са публично упрекнати в убийството на граждански жител в Ирак през април 2006 година

2006г.
Пет подправени медикаменти под формата на ампули са публикувани в комерсиалната мрежа. Медикаментите са Витамин С, аналгин, амикацин, бускулизин и фурантрил. Не е известно какво е количеството на медикаментите, както и производителят им. Фалшивите медикаменти са публикувани в аптеките от търговец на едро на лекарства.

2006 година
Италианското държавно управление приема утвърждавания от Испания Договор за присъединение 2005 в качеството си на депозитар на главните контракти на Европейския съюз.

2005 година
Словашкият парламент ратифицира Договора за присъединение на България и Румъния към Европейския съюз със 102 гласа „ ЗА “ и 2 – „ ПРОТИВ “.

2005 година
Италианското държавно управление приема утвърждавания от Дания Договор за присъединение 2005 в качеството си на депозитар на главните контракти на Европейския съюз.

2000 година
Учените от НАСА публично оповестяват за откриването на вода на повърхността на Марс.

1990 година
В Иран вследствие на земетресение умират 40 хиляди души.

1984 година
Влиза в деяние първата корекция на конституцията на Канада, предоставяща повече права на коренното индианско население.

1977 година
В интервала 21 – 23 юни във Варшава се организира ХХХІ сесия на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ), която утвърждава стратегия за съгласуваност на народностопанските проекти на страните от организацията за интервала 1981 година – 1985 година
Съветът за икономическа взаимопомощ е междуправителствена организация за икономическо и научно-техническо съдействие. Основана е през 1949 година от България, Полша, Румъния, Съюз на съветските социалистически републики, Унгария и Чехословакия. По-късно се причисляват Албания (до 1961 г.), Германска демократична република, Монголската национална република, Куба, Виетнам. Съществува до 1991 година

1948 година
Фирмата „ Колумбия " пуска на пазара първите дългосвирещи грамофонни плочи с 33 оборота в минута.

1919 година
Германия потопява в залива Скапа Флоу личния си морски флот, който съгласно клаузите на Версайския контракт трябвало да бъде предаден на Англия.

1919 година
Германия потопява в залива Скапа Флоу личния си морски флот, който съгласно клаузите на Версайския контракт, трябвало да бъде предаден на Англия.

1916 година
По време на Първата международна война (1915 - 1918) Щабът на Действащата войска провежда научна експедиция в Македония и Поморавието с съществена цел да се обясни етническият темперамент на локалното население.

1913 година
По време на Междусъюзническата война, елементи на Четвърта войска разгромяват сръбската Тимошка дивизия при Криволак.

1897 година
Завършва Четвъртият конгрес на македонската емиграция, в който вземат участие 20 сдружения. Председател на Върховния комитет е Христо Станишев, подпредседател Георги Георгов.

1791 година
По заповед на френските революционери е задържано цялото кралско семейство дружно с някогашния крал на страната Луи XVI, който две години по-късно е екзекутиран.

1633 година
Астрономът Галилео Галилей е заточен от Инквизицията. Галилео Галилей е италиански академик енциклопедист и астроном, един от основателите на естествознанието. Известен е със своите открития в региона на астрономията и физиката, пръв е защитил пред църквата изказванието на Коперник, че Земята се върти към Слънцето. Основател е на пробната просвета в Италия. Открива закона за изохронизма на дребните вибрации и употребява това изобретение за стенните часовници (с махало). Открива също термометъра, хидростатичното равновесие, закона за земното притегляне, поставя правилата на модерната динамичност и пръв построява астрономическата тръба през 1609 година Галилей отстоява изказванието, че Слънцето, а не Земята е център на планетната система и че Земята се върти към Слънцето, както и други планети, които отразяват неговата светлина. След това изобретение е разгласен за разколник от схоластиците и Римския двор и е поканен да се откаже тържествено от теориите си. Той дава обещание да го направи, само че през 1632 година излага документално всички доказателства за проповядваните от него учения.
Впоследствие през 1633 година инквизицията принуждава Галилей, който по това време е на 69 години, да се отхвърли пред инквизиторския съд от всичките си учения.

На тази дата са родени:

1905 година
Роден е Жан-Пол Сартър, френски публицист, журналист и мъдрец. Носител на Нобелова премия за литература през 1964 година.

1897 година
Роден е Александър Шаргей, прочут като Юрий Кондратюк (1897 - 1942). Теоретик на космонавтиката, създал схемата за пилотиран полет до Луната, заимствана от американците при създаването на програмата „ Аполо ".

1921 година
Родена е американската киноактриса Джейн Ръсел. Секссимвол в годините след Втората международна война.

1864 година
Роден е Хенрих Вьолфлин – швейцарски изкуствовед.

На тази дата умират:

1908 година
Умира съветският композитор Николай Римски – Корсаков.

1914 година
Умира Берта декор Зутнер – австрийска писателка.

1970 година
Умира Сукарно – президент на Индонезия от 1945 до 1967 година

1377 година
Умира Едуард ІІІ Уиндзор – британски крал. Той е роден на 13 март 1312 година в Уиндзор и е от династията на Плантагенети.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

National Geographic Arhive;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР