На тази дата през 1935 година се ражда писателят и

...
На тази дата през 1935 година се ражда писателят и
Коментари Харесай

През 1935-а се ражда бащата на Дами канят

На тази дата през 1935 година се ражда писателят и сценарист Георги Мишев. Завършил ветеринарен колеж, а след това се ориентира от същинските към политическите животни с тапия на публицист и в последна сметка финишира като публицист. Ала огромното му дело са няколко кино сюжета.

„ Момчето си отива ” се трансформира в класика и от 1972 година не стопира да се гледа. Едва ли има някой, който да не си спомня флирта му с Невена Коканова като бозаджийка и безконечната молба на влюбения: „ Една боза от шест ”.

В тандем с режисьора Едуард Захариев той прави сюжетите на два феноменални кино лентата. Първият е „ Преброяване на дивите зайци ”, където Ицко Финци изрича паметната имитация „ Хубав край - хубави хора ”. А идващият план „ Вилна зона ” е най-забавната и тъжна подигравка на соца и на българската дребнавост, направена 14 години преди режимът да падне от власт.

„ Кучета и котки може, а свине не може, по този начин ли? ” Това пък е лафът, който до през днешния ден се цитира от правения преди 41 години по негов сюжет „ Селянинът с колелото ”.

А в " Дами канят " слагането на мъжката суперзвезда Стефан Данаилов, който като автоинструктор подкарва всички най-известни хубавици на българското кино от разнообразни генерации, се получава шлагер освен на 1980 година, само че и до през днешния ден е обичан филм на милиони. „ Ти знаеш ли, че имаш страшни очи ” - репликата, с която Ламбо смъква всяка мацка, която пожелае, става общонационална смешка. Самият Тодор Живков доста харесва кино лентата и на Мишев е присъдена купата „ Заслужил активист на културата ”.

Между тези продукции Мишев написа още няколко сполучливи сюжета, които познаваме като обичани филми: „ Не си отивай ”, „ Самодивско хоро ”, „ Матриархат ”.

През 1990 година той е определен за народен представител от опозиционния Съюз на демократичните сили.

Георги Мишев е отличен с премия „ Златен век ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР