На тази дата, 11-ти ден от 11-я месец, в 11

...
На тази дата, 11-ти ден от 11-я месец, в 11
Коментари Харесай

Професор от УХТ: Ако не спрем войната, скоро този 70-годишен университет може да го няма

" На тази дата, 11-ти ден от 11-я месец, в 11 часа беше подписано примирието за Първата международна война. Нека да преустановим войните, които се водят тук, тъй като скоро може този 70-годишен университет да го няма и тогава са безсмислени всички диалози за заплати, за научни планове и за академично израстване ". С този коментар проф. Георги Костов, функционален декан по просветителни стратегии и подвижност в Университета по хранителни технологии се обърна към участниците в Общото заседание на университета, което се организира през днешния ден. На събранието бяха признати отчетния отчет на ректора на УХТ проф. Пламен Моллов и  мнението на Контролния съвет.
Прочетете още
Събранието, на което с изключение на делегати, са участвали и огромен брой студенти, бе извършено при открити порти. 

Повишеното внимание към управлението на университета е поради напрежението в университета, което през последния месец ескалира. Представители на Студентския съвет на вуза, отпред с /бившия вече/ ръководител Пламен Петров,  упрекват ректора, че ръководи диктаторски и репресира студенти и преподаватели, които не са съгласни с позицията му. Те са изпратили серия тъжби до Министерството на образованието.  Студентите слагат под подозрение няколко публичните поръчки, пуснати от УХТ по времето на ръководството на Моллов. Две от тях са на инженеринг - за ремонт на едно от студентските общежития към университета и за ремонт на спортната база на университета, която се намира до стадион " Пловдив ". 

На среща, проведена от студентите преди седмица обаче, студенти се изправиха против Петров и Финков, обвинявайки ги в операции и непрозрачно разходване на средствата от бюджена на Студентския съвет. 

Пламен Петров и Иво Финков също са приствали на Общото заседание. Петков, който оглавяваше Студентския съвет на УХТ, само че неотдавна бе отхвърлен за 1 година, е показал мнение на адвокатска адвокатска фирма, че когато има заведено дело, се стопира действието на заповедта за отстраняването му. Становището обаче не е било признато и Петров не получил делегатска карта. Не са били дадени делегатски карти и на студентите, за който не са показани законни документи. Докладът, с който са подадени имената им, през месец юни, е с входящ номер на напълно различен документ - заявление от студент за възобновяване на студентски права. Делегатски карти са получили единствено студентите, определени за делегати на Общото заседание предходната година. 

Отчетът е бил признат съвсем единомислещо от всички участници в общото заседание. " Бившият ректор проф. Динков съобщи, че всички са дали своят вот единомислещо от боязън. Тогава цялата зала избухна в смях. Той допълни, че тези, които са се смели, би трябвало да имат поради, че колелото се върти и след това може да съжаляват за това " описа участник в Общото заседание. 

Бившият зам. ректор на университета проф. Менков е декларирал, че се усеща " репресиран ", защото е наказан  дисциплинарно със " забележка ", тъй като е пропуснал да отговори на писмо от Министерство на регионалното развитие, касаещо осъществено нарушаване от проф.Динков по план по стратегия " Региони в напредък " и това е довело до санкция за УХТ в размер на над 14000 лева

Общото заседание на УХТ гласоподава декларация за политическа невмешателство в работата на университета. Причината е визитата на депутата от Продължаваме промяната Константин Балчийски, което, съгласно вносителя, е опит за  дискредитиране на университета, маскирано като лекция против корупцията. 

Според част от присъстващите на Общото заседание, огромна част от изявленията са били поръчка за старт на предизборната акция за изборите на ректор, които предстоят следващата година. Самият проф. Динков обаче е бил безапелационен, че е постигнал всичко, което е желал и няма упоритости да се връща в кабинета на ректора. 

Поради възрастовите граници, сложени след измененията в закона за висшето обучение, професорите Моллов и Менков също няма да могат да се кандидатират на идващите избори. 

 
        
от Университета по хранителни технологии 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР