На тържествена церемония пред сградата на общинската администрация в Павел

...
На тържествена церемония пред сградата на общинската администрация в Павел
Коментари Харесай

Тържествено откриха паметник на Апостола на свободата в Павел баня

На тържествена гала пред постройката на общинската администрация в Павел баня беше открит бюст-паметник на Апостола на свободата Васил Левски , построен във връзка 150-ата годишнина от рождението му.

Паметникът, дело на карловския ваятел Димитър Рашков, е отлят от бронз, а върху облицован с гранит фундамент е подложен подписът на Апостола. 

На церемонията участваха кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу , националният представител Халил Летифов, заместник-областният шеф на Стара Загора Стоян Стоянов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, ръководителят на Общинския съвет в Павел баня Милена Паунова, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден военачалник Маргарит Михайлов, началникът на Военно окръжие-Стара Загора първа степен полковник Людмил Маринов, заместник-кметовете на Павел баня Милена Кавръкова и Йордана Енева, ръководителят на фондация “Чудомир ” Борис Кърчев, кметове и заместник-кметове на обитаеми места, представители на локалния бизнес, както и скулпторът Димитър Рашков, поданици и посетители на Павел баня, родолюбиви българи. 

“Днес е празник за Павел баня, тъй като откриваме монумент на Апостола, който е единствен на територията на общината. За мен и моите съграждани това е огромна горделивост ”, сподели предИса Бесоолу.

Той уточни, че през 2021, когато е почнала реорганизация на постройката на общинската администрация, е взето решението за ремонт и на площадното пространство пред нея и създаване на бюст-паметник на Васил Левски.

“До момента Павел баня беше една от дребното общини, в които нямаше монумент на Васил Левски. Считам това за неприемливо и затова отделих 30 хиляди лв. от общинския бюджет в направление просвета за изработката му.

Реализирах концепцията за шест месеца, а самата постройка беше ремонтирана за една година ”, изясни той. И добави, че скулптурата е направена за малко повече от два месеца.

Паметникът откриха Иса Бесоолу и бригаден военачалник Маргарит Михайлов. Тържествената гала продължи с реверанс и едноминутно безмълвие в памет на Апостола и с поднасяне на венци и цветя от името на кметове, на държавни и локални институции, на политически обединения и на родолюбиви жители. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР