На своята годишна среща в Делхи лидерите на 20-те най-развити

...
На своята годишна среща в Делхи лидерите на 20-те най-развити
Коментари Харесай

Г-20: Инвестициите в климата бързо и значително да се разширят

На своята годишна среща в Делхи водачите на 20-те най-развити страни (Г-20) одобриха финален документ, който засягаше най-наболелите проблеми на съвремието и интернационалния ред.


Инвестирането в климата

Инвестициите и финансирането на климата би трябвало „ бързо и доста да се разширят “, прикани Г-20 в събота, настоявайки за повече пари, с цел да се помогне на разрастващите се страни да създадат зеления преход и да реализират задачите за климата.


Съвместно изказване, оповестено след диалозите на върха в Ню Делхи, настоя също богатите страни да изпълнят съществуващите си задължения към уязвимите народи, с цел да се приспособяват те към изменението на климата, и прикани многостранните кредитни институции да слагат по-амбициозни финансови цели, съобщи Агенция Франс Прес.

Предизвикателствата на рецесиите


Г-20 предизвести за обилни насрещни ветрове и „ каскадни рецесии “, които удрят международната стопанска система, само че също предвижда, че може да има още болки. „ Каскадните рецесии сложиха провокации пред дълготрайния напредък “, обявиха 20-те водещи стопански системи, които се срещнаха в индийската столица Делхи. „ Със доста стягане на световните финансови условия, което може да утежни уязвимостта от дълга, непрекъснатата инфлация и геоикономическото напрежение, рисковете се ускоряват “, споделя се в заключителния документ. Много страни към момента се възвръщат от ковид-пандемията и от фрапантните скокове на цените на суровините, провокирани от нахлуването на Русия в Украйна, а изменението на климата визира някои от най-бедните страни, които минимум могат да се оправят. „ Глобалният стопански напредък е под дълготрайната си междинна стойност и остава несиметричен “, установи още в изказването на Г-20. „ Несигурността към вероятностите остава висока. “

Министърът на финансите на Съединени американски щати госпожа Джанет Йелън сподели в преди срещата на върха на Г-20, че въпреки и „ да е наясно с рисковете за световния напредък “, тя е „ сюрпризирана от силата на световния напредък и какъв брой издръжлива е международната стопанска система “. „ Въпреки че има опасности и някои страни са били наранени, като цяло международната стопанска система е устойчива “, сподели тя. За Йелън „ най-важното негативно въздействие е войната на Русия против Украйна “.

Изкопаемите горива


Лидерите на Г-20 на срещата в събота не съумяха да се ангажират с поетапно унищожаване на замърсяващите изкопаеми горива. Само ден по-рано това условие бе несъмнено като „ незаменимо “ от Организация на обединените нации за реализиране на задачата за нулево чисто ползване. Групата от 20 водачи се срещнаха в индийската столица Ню Делхи по време на евентуално най-горещата година в човешката история. Постигането на чисти нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година ще изисква последователно унищожаване на изкопаемите горива, чиито излъчвания не могат да бъдат уловени, и фрапантно увеличение на чистата сила, се споделя в първия отчет на Организация на обединените нации за напредъка в постигането на задачите на Парижкото съглашение за климата, публикуван в петък. „ Увеличаването на възобновимата сила и последователното унищожаване на всички изкопаеми горива без понижаване на излъчванията са незаменими детайли от справедливия енергиен преход към чисти нулеви излъчвания “, се акцентира в първия Глобален обзор на Организация на обединените нации.

Но до момента в който Г-20 предизвести, че средствата за климатичния преход би трябвало „ доста да се усилят “ и разгласи, че ще поддържа напъните за утрояване на световния потенциал за възобновима сила до 2030 година, групата не загатна категорично последователното унищожаване на всички изкопаеми горива. Вместо това тяхното изказване се базира на „ ускорение на напъните за поетапно понижаване на въглищната сила без понижаване на мощността, в сходство с националните условия и признание на нуждата от поддръжка за обективни преходи “. Страните от Г-20 генерират 85 % от световния Брутният вътрешен продукт и сходно количество излъчвания за световно стопляне на климата, което прави дейностите на форума решаващи за действителния прогрес. Но въглищните излъчвания на глава от популацията са се нараснали с 9% в групата след 2015 година насам, сподели изследване тази седмица. До огромна степен нарастването се дължи на Индия, Индонезия и Китай, макар напъните за преход от страна на някои членове. Групата „ ще преследва и предизвиква напъните за утрояване на потенциала за възобновима сила “, се споделя в изказването на водачите, признавайки смисъла на ускоряването на развиването на технологии прекосяването към енергийни системи с ниски излъчвания.

Богатите народи към този момент не съумяха да изпълнят обещанието си да дават 100 милиарда $ годишно за финансиране на климата на по-бедните народи, което трябваше да стане до 2020 година „ Ние се ангажираме незабавно да ускорим дейностите си за справяне с екологичните рецесии и провокации, в това число изменението на климата “, се прибавя в документа. По-рано в събота бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва сподели на срещата на върха, че планетата е изправена пред „ невиждана климатична рецесия “.

Войната в Украйна

В заключителния си документ водачите на Г-20 осъдиха потреблението на мощ в Украйна за териториални придобивки, без да посочват Русия. Позовавайки се на „ войната в Украйна “, в документа се споделя, че „ всички страни “ би трябвало „ да се въздържат от опасността или потреблението на мощ, с цел да търсят териториални придобивки против териториалната целокупност и суверенитета или политическата самостоятелност на която и да е страна “. Нямаше категорично споменаване на Русия, за разлика от заключителния документ на Г-20 от Бали предходната година, в което се цитира резолюция на Организация на обединените нации, осъждаща „ най-категорично експанзията на Руската федерация против Украйна “.

Въпреки това съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан приветства признатата дефиниция. „ От наша позиция това прави доста добра работа “, сподели той пред кореспонденти. Формулировката затвърждава правилата, че страните не могат да употребяват мощ за териториална облага, че потреблението на нуклеарни оръжия е „ неприемливо “ и „ справедливият мир би трябвало да се основава на правилата на Хартата на Организация на обединените нации, в това число на правилата на суверенитета и териториалната целокупност “, сподели той. „ Атаките против гражданска инфраструктура, в това число мрежова инфраструктура, би трябвало да спрат “, добави Съливан.

Индия като домакинът на срещата балансираше по дипломатическо въже поради в Украйна. Тя съчетаваше обичайния си съюз с Москва, която е снабдител на по-голямата част от оръжейния импорт, а в този момент е източник на на ниска цена нефт, с участието си в Четворката дружно със Съединени американски щати, Япония и Австралия.

На собствен ред Киев разкритикува позицията на Г-20 за съветската инвазия. Украйна е признателна на сътрудниците, които се пробваха да включат мощни формулировки в текста. В същото време, във връзка с експанзията на Русия против Украйна, Г-20-те няма с какво да се гордее ", сподели Олег Николенко, говорителка на Министерство на външните работи на Украйна.

Други

На срещата в Делхи Г-20 одобри Африканският съюз като непрекъснат член. Африканският съюз (АС) има 55 членове, само че шест страни, ръководени от хунти, са отстранени сега.

Индийският министър председател Нарендра Моди направи встъпителното си послание към срещата на върха на Г-20 в събота с табела, на която името на страната си бе обозначено като " Бхарат ", антична санскритска дума. Това е най-значимия сигнал до момента за евентуална смяна на името на страната. Жестът пристигна дни откакто поканите за вечерята на върха бяха изпратени от името на „ президента на Бхарат “, което провокира клюки, че формалното потребление на британското име на страната ще бъде анулирано. Самият Моди нормално назовава Индия " Бхарат ", дума, датираща от античните хиндуистки трудове и едно от двете публични имена на страната съгласно нейната конституция. Членове на неговата индуистка националистическа партия преди този момент водеха акция против потреблението на по-известното име на страната Индия, което има корени в западната античност и е натрапен по време на английското завладяване. Неговото държавно управление работи за унищожаване на всички останали знаци на английското ръководство от градския пейзаж на страната, политическите институции и историческите книги. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР