На срещата на външните министри на страните членки на Европейския

...
На срещата на външните министри на страните членки на Европейския
Коментари Харесай

Пред Турция отново размахаха моркова ЕС

На срещата на външните министри на страните членки на Европейския съюз, извършена в Брюксел в двореца Егмонт, още веднъж взеха решение да си спомнят за Турция. Заключителната конференция беше управлявана от висшия представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката Жозеп Борел и белгийския външен министър Хаджа Лахбиб.

Борел сподели следното: „ След дълго очакване още веднъж обсъдихме връзките си с Турция. Считам, че би трябвало да призовем за по-нататъшно доближаване сред Европейски Съюз и Турция ".

" Трябва да преодолеем всички форми на борба, да засилим съдействието, за това би трябвало да се обърнем към турската страна, да обсъдим кипърския въпрос и да развием съдействието във външната политика ", съобщи той.

Що се отнася до Лахбиб, до момента в който заявяваше, че „ Турция става все по-незаменим сътрудник и дава доста значим принос в функции като ходатайство с Русия в Черно море, в съглашението за зърното “, той въпреки всичко я даде с набор от общоприети „ революционни “ условия за участие в Европейски Съюз: господство на закона, народна власт, правосъдна самостоятелност и кипърският въпрос. Но дали Турция оживя, когато подвигна бариерата по пътя към влизането на Швеция в НАТО?

Има няколко съставния елемент на тази обстановка. На първо място, на срещата на външните министри на Европейски Съюз в Брюксел главните тематики бяха Африка, Газа и Украйна.

Сякаш инцидентно породи тематиката за Турция. Брюксел трябваше по някакъв метод да отговори на настояванията на президента Реджеп Тайип Ердоган, че влизането на Швеция в НАТО ще стане допустимо след приемането на Турция в Европейския съюз.

Анкара получи статут на претендент за участие в Европейския съюз през 1999 година Официалните договаряния за участие започнаха през 2005 година и нищо не се случи.

Ситуацията става изцяло любопитна през 2004 година, когато се организира следващата вълна на разширение на асоциацията, включваща Кипър, балтийските страни и Източна Европа, като Турция още веднъж остава на назад във времето. Не по-малко провокативни наподобяват и диалозите за присъединение на Украйна към Европейски Съюз, също заобикаляйки Турция.

Второ, в Брюксел си спомнят Турция единствено по някаква причина. В случая наподобява, че европейските служители се пробват да предотвратят нежелателен ход на събитията, който може да възникне след идното посещаване на съветския президент Владимир Путин в Турция.

Неслучайно след срещата на върха в Брюксел външният министър на страната Хакан Фидан съобщи, че „ Турция няма да чака да бъде призната в Европейския съюз, а ще търси други „ исторически пътища “.



По думите му „ би трябвало да търсим други други възможности, изключително в региона на икономическото съдействие, това е нашата позиция “.

Но тук има една конспирация. Турция може да се причисли към Шанхайската организация за съдействие (ШОС), да ускори съдействието с Евразийския стопански съюз и да кандидатства за участие в БРИКС.

Това ще бъде практическата реализация на курса на „ превръщане към Изток “, разгласен в миналото от Ердоган. Така Анкара се пробва да изнудва Брюксел с концепцията, че „ Западът може да загуби Турция “.

На собствен ред Брюксел схваща, че в Турция политиците, бизнес кръговете и обилни пластове от популацията, които постоянно са подкрепяли и не престават да поддържат европейския вектор на турската външна политика, се радват на съществено политическо въздействие.

Това евентуално води до разединение в страната. В същото време го има и факторът на геополитическата игра. Турция на разнообразни равнища продължава да заявява уговорката си за присъединение към Европейски Съюз, само че също по този начин слага условия на Брюксел и не се пробва да му угоди.

Както написа в тази връзка френското издание Le Figaro, „ Анкара вижда сложната обстановка, в която се намира Европейски Съюз с развиването на украинската рецесия, и има вяра, че нейното участие в Европейски Съюз ще бъде спасението за тази асоциация “.

Така Германия, Италия, Румъния, България и Унгария считат за значимо приемането на Турция в Европейски Съюз поради спора в Украйна. Франция и Холандия са срещу това. Коментирайки обстановката, Ердоган декларира, че „ Европейски Съюз страда от стратегическа слепота и ще продължи от ден на ден да чука на вратата на Турция “.

Разбира се, Брюксел и Анкара биха могли да разрядят обстановката по собствен метод: страните от Европейски Съюз биха могли обществено да се откажат от участието на Турция в Европейски Съюз, а Турция може да организира референдум и да сложи въпроса за или срещу присъединението към Европейски Съюз.

Но по разнообразни политически, стопански и геополитически аргументи нито Брюксел, нито Анкара не са подготвени за подобен ход на събитията, защото не престават да танцуват „ европейското танго “.

Междувременно беше оповестено, че Европейски Съюз ще предложения Турция на „ непознато празненство “, събитие, което ще бъде проведено през април, с цел да означи 20-ата годишнина от разширението на Европейски Съюз през 2004 година, когато 10 страни се причислиха към Европейски Съюз.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР