На среща в президентската институция бяха обсъдени възможностите за последователна

...
На среща в президентската институция бяха обсъдени възможностите за последователна
Коментари Харесай

На среща в президентската институция бяха обсъдени възможностите за последователна държавна политика за опазване на българското духовно и историческо наследство в Зографския манастир в Света гора

На среща в президентската институция бяха разисквани опциите за поредна държавна политика за запазване на българското духовно и историческо завещание в Зографския манастир в Света гора.

В срещата на президента Румен Радев с йеромонах Гавриил, епитроп на манастира, участваха ръководителят на парламентарната Комисия по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите проф. Андрей Чорбанов, шефът на Дирекция „ Вероизповедания “ в Министерски съвет Георги Кръстев, началникът на отдел „ Протокол и връзки с обществеността “ на Светия синод на Българската православна черква Емил Велинов. Срещата е продължение на диалозите сред президента Румен Радев и игумена на „ Св. Великомъченик Георги Зограф “ архимандрит Амвросий по време на визитата на президента в Светата обител при започване на месеца.

Президентът поздрави духовното приятелство за напъните му да съхранява и разпространява многовековното православно и българско завещание, което се пази в манастира. „ Зографският манастир е съкровищница на българското духовно и историческо завещание, която би трябвало да бъде съхранена “, акцентира президентът по време на диалога. Той показа усещанията си от манастирската библиотека, която пази написаната преди 260 години от Паисий Хилендарски „ История Славянобългарска “. Държавният глава уточни, че там са основани отлични условия за предпазване на всички скъпи книги, документи и артефакти на стотици години, само че има потребност от цифровизация на това завещание, с цел да се подсигурява неговото опазване и с цел да бъде то по-достъпно за хората, които демонстрират интерес да се срещнат с него.

Участниците в срещата се сплотиха към мнението, че одобряването и опазването на Зографския манастир като важен център на православното монашество и на българската нематериалност следва да бъде общ приоритет на всички институции и на цялото общество. Обсъден беше статутът на Светата обител и на обвързваните с него ограничавания за оказване на своевременна финансова поддръжка. Във връзка с това бяха прегледани опциите за оказване на целева поддръжка за възобновяване на изгорялото „ Банско крило “ на манастира, издигнато преди повече от 200 години, както и за годишна финансова поддръжка за Светата обител.

На „ Дондуков “ 2 президентът организира среща и с представители на Националния студентски информативен център, на която ръководителят на Студентското общество за компютърно изкуство Росен Петков срещна йеромонах Гавриил с опциите за цифровизация и предпазване на писменото завещание на манастира.

Сред тематиките на диалога бе и построяването на единна и самостоятелна цифрова, осведомителна и интернет система за манастира, която да усъвършенства и осъвремени изискванията, в които живеят монасите. Бяха разисквани и опциите за основаване на 3D виртуална действителност и мултимедия, които да създадат по-достъпна и пълноценна информацията за историята, събрана в манастира.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР