На среща с представители на Комисията по европейските въпроси на

...
На среща с представители на Комисията по европейските въпроси на
Коментари Харесай

Приобщаването на Западните балкани към ЕС иска добросъседски отношения

На среща с представители на Комисията по европейските въпроси на Бундестага министър председателят Бойко Борисов регистрира резултатите досега от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Изтъкна се основната роля на страната ни за активизиране на разговора със страните от Западните Балкани и стимулирането на промените в тях.

По думите на Борисов приобщаването към Европейски Съюз изисква определяне и одобряване на добросъседски връзки. Не би трябвало да има нерешени политически въпроси и е нужно да се подтиква районното съдействие по общи планове в областта на енергетиката, сигурността и инфраструктурното свързване.

Сред тематиките на диалога беше и миграцията . Отбеляза се нуждата от дейно ръководство и надзор на външните граници на Европейски Съюз за сигурността на Съюза и за безпроблемното използване на правото на свободно придвижване.

Министър-председателят посочи, че присъединението на България към Шенгенското пространство остава приоритет .

По време на диалозите сред българския министър-председател и немските депутати бяха коментирани и тематиките Дунавската тактика , Брекзит, Многогодишната финансова рамка, Механизмът за съдействие и оценка.

На срещата си с Дейвид Дейвис, министър председателят Борисов съобщи, че България ще резервира откритите близки връзки с Англия в бъдеще. Като причина за положителните ползи Борисов посочи това, че те дават отговор на ползите на двете страни и на стратегическото им партньорство в НАТО. Важно е да се поддържа основаното съдействие по въпросите на сигурността.

И Борисов и Дейвис бяха единомислещи, че България и Англия ще запазят положителните си партньорски връзки в политиката, стопанската система, туризма и сигурността.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР