На среща с генералния директор на Организацията Одре Азуле президентът

...
На среща с генералния директор на Организацията Одре Азуле президентът
Коментари Харесай

Румен Радев: България разчита на ЮНЕСКО за опазването и популяризирането на своето историческо и културно наследство

На среща с генералния шеф на Организацията Одре Азуле президентът Радев прикани за хармонично развиване на науката и високите технологии в Западна и Източна Европа

България има голямо историческо и културно завещание и ще продължи да разчита на поддръжката на ЮНЕСКО за неговото запазване и развиване, както и за реализирането на археологически разкопки у нас. Има още доста какво да бъде намерено, само че за това са нужни и финансови средства. Това съобщи пред публицисти президентът Румен Радев след срещата си с генералния шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле, която се организира в централата на Организацията в Париж. Президентът добави, че по време на диалога е била разисквана и опцията за оказването на интернационална поддръжка на страната ни за инкримирането на опитите за кражба на българско историческо завещание.

Румен Радев и Одре Азуле са разискали и вероятностите за улеснение на достъпа до обучение за децата в България. „ ЮНЕСКО има своите пректи и би трябвало да работим дружно в направлението да се постановат общи европейски и международни стандарти. Това, което говорихме в поддръжка на образованието и науката, е в цялостно сходство с нашата концепция за хармонично развиване на просвета и високи технологии освен на Запад, само че и на Изток ”, съобщи президентът.

Президентът уточни също по този начин, че учените от балканските страни са обединени към концепцията с помощ от ЦЕРН да бъде построен интернационален институт за стабилно развиване с теоретичен център, в който да има ускорител на нуклеарни частици и който да сплоти на едно място просвета, обучение и медицина. „ Имаме абстрактен план, по който се работи интензивно. По моя самодейност бе свикана и основана междуведомствена група по плана с българските учени, които работят по построяването на този център, и се надявам по време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз да бъде подложен на масата, тъй като той в действителност ще сплотява балканските страни ”, акцентира Румен Радев.

Държавният глава добави, че не може тематиката за европейската интеграция на страните от Западните Балкани да се изчерпва единствено със обществени планове или такива в региона на правораздаването, превоза, инфраструктурата и дигиталнита съгласуваност. „ Необходима е и интеграция в областа на образованието и науката и тогава ще можем да приказваме за в действителност изчерпателен метод към Западните Балкани ”, уточни още президентът Радев пред представители на българските медии в Париж.

По-късно през днешния ден българският държавен глава ще организира среща с генералния секретар на Организацията за икономическо съдействие и развиване Анхел Гурия.
 Снимки: President.bg  bx9o2112  bx9o2099  bx9o2087
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР