На среща, проведена в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/,

...
На среща, проведена в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/,
Коментари Харесай

Пробив в диалога между земеделски производители и Кирил Вътев

На среща, извършена в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/, министър Кирил Вътев и представители на водещи браншови организации реализираха единодушие по основни претенции за поддръжка на агросектора .

В договарянията взеха присъединяване значими фигури от бранша , в това число Венцислав Митков от Сдружение „ Обединени аграрни производители “, Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите, Илиас Сарнук от Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове, Илияна Димитрова от Съюз на гъбопроизводителите в България, и Венцислав Евгениев от Съюза за отглеждане на българските овце и кози.

Исканията, разисквани на срещата, бяха събрани в документ от 12 точки , като по всички от тях беше реализирано единодушие. Резултатът от договарянията е решението за прекъсване на митингите от страна на асоциациите до подписването на съглашението. Това е знак за градивния разговор и съдействие сред страната и земеделския бранш .

Един от значимите резултати е включването на производителите на гъби, черупкови плодове и трапезни картофи в схемата за подкрепяне по механизма de minimis. Тази мярка е предопределена да поддържа стопаните, които се намират в спешна обстановка и не са били обхванати от специфичната украинска помощ.

В допълнение беше решено да се основат работни групи за създаване на политики в региона на земеделието, с необикновен акцент върху районирането съгласно климатично-почвената карта на България. Тези групи ще работят също по разбори и рекомендации за Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027 година, което акцентира дълготрайната вероятност в поддръжка на устойчивото развиване на бранша .

Този метод освен ще способства за акомодацията на българското земеделие към изменящите се климатични условия, само че и ще усили продуктивността и ще увеличи конкурентоспособността на българските аграрни артикули на национални и интернационалните пазари. С тези ограничения Министерството на земеделието и храните и браншовите организации слагат основите за едно ново и по-процъфтяващо бъдеще за агросектора в България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР