На специална пресконференция днес в Тържествената зала на НЧ Никола

...
На специална пресконференция днес в Тържествената зала на НЧ Никола
Коментари Харесай

Банско представи културния и спортен календар за лятото

На специфична конференция през днешния ден в Тържествената зала на НЧ „ Никола Вапцаров ” беше показан културния и състезателен календар БАНСКО ЛЯТО 2021, квалифициран от Община Банско.

Кметът на Община Банско - Иван Кадев, стартира представянето с констатацията, че бранш туризъм е най-потърпевш от пандемичните ограничавания. Поставени в такава непозната обстановка, Община Банско  намира златното сечение, при което в здравословна и безвредна среда да даде опция на туристическия отрасъл да работи и да помогне на хората да се върнат към естествения метод на живот.

Представянето и развиването на събитийния туризъм през лятотото ще бъде насърчено от обичайно богатата културна, спортна, просветителна и развлекателна стратегия.

 „ Основният стопански дял в община Банско се пада на туризма. С него директно или индиректно са свързани по-голяма част от жителите на Банско и общината, доста са заетите в този бизнес от други краища на България и даже от други страни. От туризма идват към 60% от приходите в общината, въз основа на които се сформира общинския бюджет, финансиращ обществени действия, опазване на здравето, обучение, вложения, градоустройство, непорочност, сигурност и ред.

Съобразили сме наличието на програмата с посочените от Световната организация по туризъм нови съществени трендове –  доминиращ брой самостоятелни пътувания, свързани със събитийния туризъм до познати дестинации ” съобщи кметът.

Той синтезира в няколко думи посланието на културния и състезателен календар БАНСКО ЛЯТО 2021 - традиция, последователност и развиване.

Банско ще посрещне своите посетители и на Бъндеришка поляна на  най-дългата водна пързалка в Европа /400 м/. През цялото лято кабинковата въжена линия ще работи, а при поръчка от по-големи групи ще бъде пускан и лифта до връх Тодорка. Това показа маркетинг шефът на „ Юлен ”АД, Иван Обрейков.

Тази година Национален парк Пирин ще посрещне своите гости с обезопасени направления и възобновена маркировка.  Новост е създаденото интерактивно приложение, посредством което туристите ще могат да се ориентират и да съблюдават маршрутите, ще бъде предоставяна  информация за флората и фауната съгласно местоположението на посетителя. „ Това приложение има спомагателна изключителна полезност, а точно локализиция при бедствени обстановки и ще обезпечава връзка с ПСС ”  разясни шефът на Национален парк Пирин - Росен Баненски.

Акцент в лятната стратегия на Община Банско е Банско джаз фестивал. Кметът Иван Кадев изрази страдание от загубата на създателя и огромен другар на Банско и банскалии  доктор Емил Илиев, и съобщи, че неговото дело продължава да живее и общината ще работи в посока последователност и развиване.

Тази година БАНСКО ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ ще се организира в осем фестивални вечери от 7 до 14 август. Програмата на фестивала е ориентирана към показване и поддръжка на българските джаз реализатори, които години наред са били на сцената на Банско, само че през последната година нямаха опция да работят и да радват публиката. На това издание на фестивала в интернационалната стратегия са заложени участия на реализатори от Сърбия, Северна Македония, Австрия, Индонезия и други

Първата фестивална вечер ще бъде отдадена на доктор Емил Илиев  и ще бъде открита от три дами с общ план – „ Дами пеят джаз и соул ”-  Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева. Сред познатите имена на българските  реализатори в програмата са Ангел Заберски, АКАГА, Васил Петров, Михаил Йосифов, Вили Стоянов и доста други. Внимание заслужава планът „ Милчо вечно ”, показан от брачната половинка му - джаз певицата Вики Алмазиду, план почнал приживе от Милчо Левиев, приключен от Вики и другари на Милчо. Фестивалът ще бъде закрит от Хилда Казасян и Плевенска филхармония с „ Да послушаме кино ”.

На конференцията поддръжка изрекоха проф.Стефка Оникян и мениджърът на Камелия Тодорова- Недялка Николова от името на всички реализатори.

В съпътстващата стратегия на фестивала едни от най-хубавите български художници ще изложат картините си. Адриана Цанева, куратор на изложбата Синтез на изкуствата показа готовността им да поддържат общината в концепцията за основаване на Алея на джаза.

Като част от „ БАНСКО ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ ” се плануват съпътстващи развлекателни събития денем в градска среда.

„ Уверен съм, че всички фенове на джаз музиката ще бъдат зарадвани от главната стратегия, в която са включени всички знакови имена в този род в България.  „ БАНСКО ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ ” се провежда от Община Банско и Асоциация Фестивалите в България ”, сподели кметът на община Банско Иван Кадев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР