На снимката: Румен РадевМолдова ще може да получава регазифицирано втечнено

...
На снимката: Румен РадевМолдова ще може да получава регазифицирано втечнено
Коментари Харесай

Молдова ще получава природен газ през България

На фотографията: Румен Радев
Молдова ще може да получава регазифицирано втечнено синьо гориво от Гърция и Турция през България. Споразумение за това подписаха през днешния ден в Кишинев молдовският и българският газопреносен оператор в наличието на президентите Мая Санду и Румен Радев.

„ В резултат на войната на Русия против Украйна сме изправени пред тествания освен за нашата сигурност, само че и за нашите обществени системи, и пред растящата инфлация. Можем да устоим единствено в случай че сме солидарни и работим дружно “, сподели президентът Радев.

Това на процедура слага под съществено подозрение изказванията на президента от по-рано за безпорядък в енергетиката. След като България ще прави газови доставки през територията си към Молдова, за какъв безпорядък може да става дума.

Споразумението с България идва откакто съветският монополист „ Газпром “ оряза едностранно октомврийските доставки за Молдова с 30 % и заплаши, че ще ги приключи изцяло, в случай че Кишинев не изплати задълженията за поскъпналото гориво, написа БНР.

След като беше подписан двустранният контракт, президентът Румен Радев обясни, че газ за Молдова може да се доставя през трансбалканския газопровод и през газовата ни връзка с Гърция.

„ Ние протягаме ръка към Република Молдова и нейния народ в мъчно състояние. Може 15 милиарда куб.м. на година да вървят от юг на север по този водопровод. Отделно 3 милиарда, а при избрани условия и повече сред систематичната газова връзка сред България и Румъния. По този метод Република Молдова може да получи достъп до полутечен газ от терминалите в Гърция и в Турция “, уточни той.

„ България може да помогне и с доставките на електрическа енергия за Молдова. Страната ни е третият по величина чист експортьор на електрическа енергия “, напомни Радев.

Държавният глава заяви, че Република Северна Македония ще получи от Европейската комисия 80 милиона евро за доставки на електрическа енергия и България е подготвена да ѝ я обезпечи, като добави:

„ Обсъдихме с президента Санду и опциите да се задейства този механизъм и за Република Молдова “.

„ Нашето бъдеще е в Европа, покрай България “, сподели след срещата си с Румен Радев президентът на Молдова Мая Санду. Страната продължава да поддържа Украйна, не признава съветската анексия на територии. Тази война нанесе огромни вреди на целия континент, а Молдова е в най-тежката си енергийна рецесия, призна Санду.

По думите на Радев, България ще спомага на Молдова по пътя ѝ към Европейския съюз.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР