На снимката: Риши СунакБеше необходимо едно съкрушително поражение в кампанията

...
На снимката: Риши СунакБеше необходимо едно съкрушително поражение в кампанията
Коментари Харесай

Пред какви предизвикателства ще се изправи новият премиер на Великобритания в първите си 100 дни?

На фотографията: Риши Сунак
Беше належащо едно съкрушително проваляне в акцията и шест седмици заточение, само че във вторник Риши Сунак най-сетне ще стане министър-председател на Обединеното кралство.

Той се сблъсква с най-трудната задача на всеки английски водач от Втората международна война насам, влизайки на „ Даунинг стрийт “ № 10 в миг, когато страната навлиза в зимата, а сметките за сила, описите с чакащи в лечебните заведения, разноските по заеми и инфлацията се повишават.

Предизвикателството се усилва от късото премиерство на Лиз Тръс, която се провали и изгоря. В резултат на нейния прославен минибюджет, който беше отдръпнат съвсем напълно, откакто провокира безпорядък на финансовите пазари, консерваторите изостават от опозиционната Лейбъристка партия с над 30 процентни пункта в изследванията на публичното мнение.

В понеделник Сунак съобщи пред депутатите, че е подготвен да се заеме с работата си, като се обърна към тях за първи път, откогато стана водач на торите. През идващите дни и месеци той ще би трябвало да извърши първото си разбъркване на министерски постове, без да разедини още повече партията си; да управлява първия бюджет, откакто последният докара до опустошаване на икономиката; и да дефинира каква поддръжка да предложи на гласоподавателите, чиито сметки за сила порастват.

Премиерите са склонни да мислят за първите си 100 дни като за метод да дадат звук на премиерството си. За Сунак, който има малко повече от две години да ръководи, преди да се наложи да се яви на общи избори, това първо усещане ще бъде изключително значимо.
25 октомври – Среща с краля и първа тирада пред Даунинг стрийт № 10
Сунак ще стане министър-председател във вторник след визита при крал Чарлз III, на която ще изиска от монарха позволение да сформира държавно управление.

След това Сунак ще направи първото си послание към страната като министър-председател от стълбите пред Даунинг стрийт № 10 към 11:35 ч. локално време.

За огромна част от английската общност някогашният министър е познато лице, което разгласи извънредно известната скица за отпуски по време на пандемията от ковид през 2020 година

Сега задачата му ще бъде да увери хората, че държавното управление ще ги поддържа през следващия сложен стопански интервал – единствено че този път той е в доста по-трудна позиция. Популярността, която закупи по време на пандемията, е намаляла, а той поема поста след огромна държавна рецесия – третият министър председател от торите, който заема поста в границите на три месеца.
25 октомври – Първа смяна на състава
Първото огромно политическо тестване за Сунак ще бъде пренареждането на неговия кабинет. Депутатите от торите считат, че той ще си вземе поука от първото и само такова на Тръс, при което тя разпредели функциите сред съдружниците си и остави на студено съвсем всички, които не я подкрепяха.

„ Смятам, че неговото пренареждане ще бъде по-обединяващо, ще притегли хора от всички крила и няма да бъде толкоз дестабилизиращо като това на Лиз “, предвижда народен представител, който не поддържа Сунак.

Сунак евентуално ще направи най-малко главните си назначения в кабинета във вторник следобяд, тъй че те да са на мястото си и да се подредят дружно с него на първата пейка в Камарата на общините, когато депутатите го разпитват по време на така наречен въпроси към министър-председателя (PMQs) в сряда.

Най-важното му решение ще бъде дали да резервира Джереми Хънт – който беше притеглен от Тръс в финален опит да избави премиерския си пост – като министър на финансите. Вероятно той също по този начин ще разпореди огромна работа на съперничката си за лидерския пост Пени Мордаунт.

Сред околните съдружници на Сунак, които евентуално ще получат покачвания, са Мел Страйд, сегашен ръководител на комисията по желание на министри на финансите, Крейг Уилямс, Клер Коутиньо и Лора Трот. Големият звяр на торите Майкъл Гоув може да се завърне в кабинета.
26 октомври – Първи PMQs
В сряда Сунак за първи път ще се изправи очи в очи като министър-председател с водача на лейбъристите Киър Стармър.

За разлика от предшественика си, Сунак няма да има доста да се тормози от личната си страна – депутатите тори значително застанаха зад него, откогато той стана техен водач в понеделник, като доста от тях показаха облекчение, че безконечното спешно положение на държавното управление на Тръс е завършило.

Но депутатите ще желаят от него да покаже, че може да нанесе удари против Стармър в миг, когато лейбъристите са отпред в изследванията. Във вторник Сунак съобщи пред депутатите от торите, че партията им е изправена пред „ екзистенциална опасност “ вследствие на ниските си рейтинги в социологическите изследвания.
28 октомври – Краен период за сформиране на държавно управление в Белфаст
Ако до петък в Стормонт не бъде реализирано съглашение за шерване на властта, ще би трябвало да се проведат нови избори за северноирландско заседание.

Свикването на тези избори – вторите в границите на седем месеца – може да бъде едно от първите дейности на държавното управление на Сунак и индикатор за неуспеха на поредните министър председатели тори да се оправят с политическата рецесия в Северна Ирландия.

В понеделник вечерта Демократичната юнионистка партия насочи ново предизвестие, че няма да взе участие в събранието, в случай че Сунак не предприеме дейности по протокола за Северна Ирландия след Брекзит, контрактуван с Европейски Съюз.
31 октомври – Първи бюджет
Следващият бюджет беше плануван за 31 октомври от Куази Куартенг, финансов министър от ерата на Тръс, който искаше да го употребява, с цел да успокои финансовите пазари, към момента разтърсвани от последния му бюджет.

Насрочването на бюджета имаше за цел да даде време на Английската централна банка да реагира преди основната си среща на 3 ноември, на която ще дефинира равнищата на лихвените проценти за идващите седмици.

В най-голямото си тестване до момента държавното управление на Сунак ще би трябвало да реши дали да се придържа към тази дата; какви дейности да предприеме, с цел да успокои пазарите; и по какъв начин да запълни голямата дупка в обществените финанси на Обединеното кралство.

Карл Емерсън, заместник-директор на Института за фискални проучвания, съобщи: „ Ако финансов министър е Джереми Хънт и Сунак е удовлетворен от метода, по който се развиват нещата за идващия понеделник, тогава продължаването има доста преимущества “.

„ Излизате с изказването преди Банката на Англия да разгласи идната си цифра за инфлацията и излизат прогнозите на Службата за бюджетна отговорност, което оказва помощ да се покаже на пазарите, че сте съществени във връзка с тях.

Доводите за смяна на тази дата са доста по-силни, в случай че Сунак каже: „ Всъщност желая да направя нещо друго от това, което Джереми Хънт възнамерява, и ми би трябвало повече време “, добави Емерсън.
3 ноември – Среща на Английската централна банка за установяване на лихвените проценти
Очаква се Комитетът по парична политика на Английската централна банка да увеличи лихвените проценти на съвещанието си на 3 ноември, което ще провокира ново нарастване на ипотечните заеми на хората.

Това е моментът, в който доста хора за първи път ще схванат, че ще би трябвало да заплащат доста по-големи вноски по ипотечните си заеми, откакто изтече срокът на актуалните им контракти с закрепен лихвен %.

Сунак трансформира битката с инфлацията и запазването на ниските ипотечни заеми в съществена тематика на своята лидерска акция през лятото. Реакцията на решението за лихвените проценти и обезпечаването на тясно съдействие на държавното управление с Английската централна банка за битка с инфлацията ще бъде основен тест за неговото премиерство.
6 ноември – Среща на върха COP27 в Египет
Във вторник Сунак не пропусна да съобщи пред депутатите от торите, че се ангажира с задачата на Обединеното кралство да реализира нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2050 година

Въпросът в този момент е дали той ще участва на срещата на върха за климата COP27 в Шарм ел Шейх, Египет. Тръс заяви, че възнамерява да отиде, макар скептицизма си към някои аспекти на програмата за нулеви излъчвания.

Ако Сунак в действителност отиде в Египет, това може да бъде първото му задгранично пътешестване на поста (освен в случай че преди този момент не реши да направи бързо посещаване в Украйна) и първата му опция да се показа на международната сцена.
8 ноември – Промени в границите
На 8 ноември Комисията по границите на Англия ще разгласява новата си карта на изборните региони.

В този миг някои депутати от торите ще знаят с съвсем цялостна сигурност, че техните изборни региони ще бъдат разграничени сред прилежащи области, като някои от тях ще бъдат принудени да се надпреварват с сътрудниците си кой къде ще стои.

Това ще бъде политическо главоболие за Сунак, а всички депутати, чиито сигурни места станат маргинални, ще усетят, че политическата им кариера е към края си – и ще имат по-малък тласък да го поддържат при основни гласувания през идващите месеци.
13 ноември – Среща на Г-20 в Индонезия
Следващото огромно задгранично пътешестване, което следва, е срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия.

Срещата ще даде опция на западните сили да показват обединен фронт против Русия след нейното навлизане в Украйна и против засилената експанзия на Китай към Тайван, само че и да проведат диалози при закрити порти. Има известия, че на срещата ще участват както китайският водач Си Дзинпин, по този начин и съветският Владимир Путин.

София Гастон, началник на отдел „ Външна политика “ в мозъчния концерн Policy Exchange, съобщи, че това се обрисува да бъде „ една от най-необичайните срещи на върха в актуалната история, в която бушува жестока война в Украйна, а основният воин Владимир Путин е в листата на гостите дружно с други автократични водачи и възмутени демократични съдружници “.

„ Наред с насърчаването на свободната търговия и интернационалния ред, учреден на правила, Сунак евентуално ще преглежда Г-20 като опция да построи поддръжка за оферти от него софтуерен съюз в жанр „ НАТО “, “ споделя Гастон. „ Възможно е също по този начин той да дебютира с ново обръщение на Обединеното кралство по отношение на прехода към нулево чисто ползване “.
Краят на ноември или началото на декември – частични избори в Честър
Лейбъристите се готвят да провокират частични избори в град Честър в края на ноември или през декември.

Частичните избори се организират, защото депутатът от града Кристиан Матисън подаде оставка, откакто парламентарният надзор предложи той да бъде отхвърлен от служба поради полово държание.

Матисън разполага с болшинство от 6 164 гласа, а мястото обичайно се колебае сред торите и лейбъристите. До 2010 година то беше консервативно.

Въз основа на настоящите данни от социологическите изследвания лейбъристите би трябвало да завоюват доста по-голямо болшинство, в сравнение с имат сега, макар че частичните избори страдат от ниска изборна интензивност и по тази причина непредвидените резултати не са необичайност. Едно трагично проваляне на торите би провокирало обезпокоителен звън в партията.

През идващите месеци могат да бъдат провокирани още едни частични избори, в случай че, както се чака, Борис Джонсън издигне в Камарата на лордовете своята съюзничка и депутатка Надин Дорис, която ще подаде оставка. Това евентуално ще бъдат първите частични избори на място, държано от Тори, които ще се проведат със Сунак като водач на партията.

31 декември – Краен период за присъединение на Обединеното кралство към транстихоокеанския търговски блок

Правителството на Обединеното кралство съобщи, че се надява да завърши договарянията за присъединение към CPTPP – комерсиално съглашение, подписано от 11 страни, в това число Австралия и Нова Зеландия – до края на годината.

Осигуряването на това съглашение беше един от целите на Тръс. За Сунак то би представлявало както съответно външнополитическо достижение, по този начин и индикация, че Обединеното кралство сполучливо построява по-тесни дипломатически връзки с страните от Индо-Тихоокеанския район след Брекзит.

Разговорите към партньорството бяха изправени пред някои дипломатически спънки, като Китай реагира яростно на срещата на английски търговски чиновници с тайвански сътрудници. Както Китай, по този начин и Тайван са подали заявки за присъединение към CPTPP.
Декември или януари – привършване на инспекцията на Джонсън
Разследването на комисията по привилегиите на общините за това дали Джонсън е подвел Народното събрание по отношение на така наречен скандал „ Партигейт “ ще стартира да събира доказателства през ноември и се чака да завърши през декември или януари – въпреки че може да се проточи и по-дълго.

Появиха се догатки, че доказателствата против него са толкоз безапелационни, че Джонсън може да бъде краткотрайно отхвърлен от Народното събрание или даже да бъде изхвърлен като народен представител. Възможно е следствието да е било част от решението на Джонсън да не се кандидатира за водач на торите.

Ако комисията по привилегиите каже, че Джонсън би трябвало да бъде глобен, откакто завърши следствието си, Сунак ще би трябвало да реши реакцията си и да реши дали да накара депутатите тори да поддържат рекомендациите ѝ, даже това да провокира гнева на Джонсън. Съществува и риск самият Сунак да бъде замесен в следствието, като се има поради, че и той беше санкциониран поради абсурда „ Партигейт “.
Началото на януари – Разследването на Коронавирус събира доказателства
Независимото следствие на дейностите на държавното управление по отношение на пандемията от ковид може да стартира да събира доказателства при започване на идната година.

Наред с други неща, изследването ще изследва въздействието на икономическите политики, които Сунак е създал като финансов министър по време на пандемията, поставяйки решенията му под надзор.

В центъра на вниманието може да се окаже неговата скица „ Яжте на открито, с цел да помогнете “, която насърчаваше хората да се хранят в заведения за хранене през лятото на 2020 година, откакто критиците твърдяха, че тя е довела до увеличение на инфекциите и смъртните случаи, свързани с ковид.
Февруари – Енергийната поддръжка е към своя край
Докато изтекат първите 100 дни на Сунак, върху държавното управление ще бъде оказан напън да изясни по какъв начин ще подкрепя хората при заплащането на сметките им за сила след пролетта, в случай че цените на едро на газа не са намалели фрапантно. Хънт към този момент анулира двугодишната гаранция на държавното управление на Тръс и вместо това ограничи сметките за сила на хората до приблизително 2 500 лири единствено за шест месеца. Тази политика завършва през април.

Емерсън от Института за фискални проучвания съобщи: „ Въпреки че цените към момента са доста по-високи от миналогодишните, те няма да са толкоз високи, колкото биха били в противоположен случай “.

„ Министър-председателят и финансовия министър ще прекарат доста време в обсъждане на това по какъв начин да заменят тази скица. В някои връзки тя е доста сходна на схемата за отпуск, която Сунак имаше по време на пандемията – доста великодушна, огромна скица с доста груби ръбове “, сподели той.

„ Разбираемо е желанието да се вкара бързо, с цел да се поддържат хората, само че по какъв начин се излиза от нея? Направете го прекомерно бързо и това е прекалено много болежка за прекалено много хора – задръжте го прекомерно дълго и това е доста скъпо за държавното управление “.

Това е единствено едно от многото големи решения, пред които е изправен новият министър председател през първите си 100 дни.

Текстът е оповестен в. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР