На снимката: ракетата “Атлас 5 със спътниците “Кайпер е готова

...
На снимката: ракетата “Атлас 5 със спътниците “Кайпер е готова
Коментари Харесай

На 6-ти октомври ЮЛА и Амазон ще изстрелят първите спътници от групировката Кайпер – аналога на Старлинк!

На фотографията: ракетата “Атлас 5 ” със спътниците “Кайпер ” е подготвена за своето изстрелване на следващия ден. Photo credit: United Launch Alliance

Утре е огромен ден за американските компании Юнайтед Лонч Алайънс и Амазон – следва първото изстрелване на спътници от плана “Кайпер ”! Това е мегагрупировка, която ще се състои от 3 276 спътника и ще е дълго чакан аналог на “Старлинк ”. На фона на неведнъж скандалното държание на Илон Мъск в интернет и противоречивите му политически позиции, конкуренцията в никакъв случай не е била толкоз добре пристигнала.

Джеф Безос, съперникът на Мъск, желае да построи собствен личен нискоорбитален сателитен интернет. За тази цел са поръчани 77 изстрелвания, които би трябвало да бъдат осъществени от три компании – Юнайтед Лонч Алайънс, Блу Ориджин и Арианаспейс. Нарочно се заобикалят услугите на СпейсЕкс. Вложени са милиарди долари (предполагаемо $10 млрд.) не просто за това да има аналог на “Старлинк ”, само че да се форсира създаването на ракетите на гореспоменатите компании, надлежно “Вулкан ”, “Ню Глен ” и “Ариана 6 ”. Миналата година Аероджет Рокетдайн, един от поддоставчиците на ЮЛА, към този момент стартира ударното произвеждане на мотори “RL10 ” – общо 116 на брой. Никога до момента в историята на космонавтиката не е имало такава колосална частна инвестиция за галактически план – и това се прави, с цел да може тези ракети да летят и да се подсигурява, че Илон Мъск няма да е монополист.

Но дебютното изстрелване на следващия ден, при което първите два тестови спътника би трябвало да доближат космоса, няма да включва нова ракета – поради забавянията в създаването на “Вулкан ” спътниците “КайперСат-1 ” и “КайперСат-2 ” ще бъдат вмъкнати в орбита чрез остарялата ракета “Атлас 5 ”, работеща с съветски мотор “РД-180 ”. Това е един от последните полети на “Атлас 5 ” – предстоят още единствено 18 изстрелвания, на склад са останали мотори единствено за толкоз задачи. От началото на войната в Украйна Съединени американски щати към този момент не купува мотори от Русия.

“Атлас 5 ” ще лети в настройка 501 – т.е. с 5-метров обтекател, нула странични спомагателни твърдогоривни ускорители и един мотор “RL-10 ” на горната степен “Центавър ”.

“КайперСат-1 ” и “КайперСат-2 ” би трябвало да показват надеждността на галактическите технологии на Джеф Безос. Първата задача е да се реализира радиоконтакт, след което ще бъдат разгърнати слънчевите акумулатори. Едва след това спътниците ще бъдат свързани с интернет и наземните екипи ще се опитат да изпратят тестова информация сред тях и потребителски терминал на Земята.

Стартовият прозорец се отваря на следващия ден, на 6-ти октомври, в 21:00 ч. българско време.

Полетът ще бъде излъчен онлайн тук:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР