На снимката: Олаф Шолц и Еманюел МакронГерманският канцлер Олаф Шолц,

...
На снимката: Олаф Шолц и Еманюел МакронГерманският канцлер Олаф Шолц,
Коментари Харесай

Франция и Германия отбелязват годишнината от Елисейския договор

На фотографията: Олаф Шолц и Еманюел Макрон
Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и държавните управления им ще се срещнат през днешния ден в Париж за общи министерски полемики, които се чака да се концентрират върху стопанската система, енергетиката, сигурността и защитата, както и върху европейската политика, съобщи ДПА.

Двете страни ще отбележат също 60-годишнината от подписването на Елисейския контракт сред Германия и Франция, скрепил другарството сред в миналото вражеските страни 18 години след края на Втората международна война.

Заседанието на Съвета на министрите в началото беше планувано за октомври предходната година, само че ненадейно беше анулирано, което породи опасения от неустойчивост по френско-германската ос.

Оттогава и двете съседки акцентират общите си позиции и близко съдействие.

Двадесет и третата министерска среща е първата директна среща от този тип сред двете държавни управления от 2019 година, когато бяха наложени рестриктивните мерки поради пандемията от ковид. В края й е планувано Макрон и Шолц да вечерят в ресторант във френската столица.

Преди днешните прояви канцлерът Шолц отдаде респект на френско-германското другарство във видеопослание.

„ Германия и Франция са другари и близки сътрудници. Днес става дума за европейския план за мир в един преломен миг (Шолц имаше поради последствията от войната в Украйна), за нашите полезности, които желаеме да запазим, защитим и укрепим “, съобщи в него той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР