На снимката: Огнян МинчевПосещението на Володимир Зеленски във Вашингтон потвърди

...
На снимката: Огнян МинчевПосещението на Володимир Зеленски във Вашингтон потвърди
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Визитата на Зеленски в Белия дом е знак за категорична подкрепа на САЩ

На фотографията: Огнян Минчев
„ Посещението на Володимир Зеленски във Вашингтон удостовери уговорката на Съединени американски щати към защитата и цялостното подкрепяне – военно и филантропично – на Украйна, която се бори против съветската експанзия. Посещението на Зеленски в Белия дом и в Конгреса на Съединените щати поставя на този стадий точка на подозренията дали ще продължи безапелационната поддръжка на Съединени американски щати и на Запада за Украйна. Отговорът е „ Да! “.

Това съобщи политологът проф. Огнян Минчев, началник на Центъра за районни и интернационалните проучвания.

Според него речта на украинския президент в Конгреса е била впечатляваща и е била призната по метод, който демонстрира, че в американските политически среди съществува двупартийно единодушие за това, че Украйна би трябвало да бъде подпомагана и това ще продължи.

„ Опитите да се сътвори усещане, че в Европа има пропукване по този консенсус, към този момент също не дават резултат. На този стадий можем да кажем, че Украйна може да разчита на помощта на Запада “, разяснява проф. Минчев в предаването „ Нещо повече “ на БНР.

Той акцентира, че Западът би трябвало да балансира сред два противоположни целта.

„ От една страна е нужната поддръжка за Украйна. А това е въпрос на реализиране на избрани основни ползи на НАТО на територията на Източна Европа, тъй като всяко проваляне на Украйна в тази война с Русия би означавало картблатш за последващи стадии на експанзия на режима в Кремъл против Източна Европа, против други страни от постсъветското пространство.

По думите на проф. Минчев, в случай че желаеме да се постави безапелационен завършек на една такава експанзия, би трябвало да се направи в този момент, когато Украйна е под ударите на тази експанзия. От друга страна обаче за Съединени американски щати и за всички сътрудници от западния съюз е явно, че в случай че има известно надминаване на избрани чувствителни и трудноопределими граници на поддръжката за Украйна, може да се стигне до ескалация на борбата с Русия и прекосяване на войната в общ конфликт сред режима в Кремъл и Запада.

„ Конфликтът, обвързван с съветската експанзия в Украйна, не трябва да минава избрани граници, които да го ескалират до световен спор “, уточни политологът.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР