На снимката: НисеКоледа в Норвегия е очарователно време. От това

...
На снимката: НисеКоледа в Норвегия е очарователно време. От това
Коментари Харесай

Нисе – творението от скандинавския фолклор, с което е по-добре да сме приятели

На фотографията: Нисе
Коледа в Норвегия е очарователно време. От това какво има на масата за вечеря до работното празненство – дано разгледаме по-отблизо норвежката визия за празничния сезон.

Независимо от религиозните ви убеждения, Коледа е особено време за толкоз доста хора по света. Това е опция да спрем да работим и да прекараме време със фамилията си.

В Норвегия няма такова нещо като Дядо Коледа. Истинският Дядо Коледа живее в Рованиеми, Финландия, споделя уеб сайтът Lifeinnorway.net. Селото на Дядо Коледа споделя историята по следния метод:
„ Когато Дядо Коледа оповестил Рованиеми за собствен роден град, той разказал по какъв начин при започване на предишния век е бил оголен домът му в Ушатата планина (Korvatunturi) и по какъв начин тази строго защитавана загадка се популяризирала по целия свят. За да запазят неприкосновеността на тайното му местоположение, елфите решили да построят място, където Дядо Коледа да може да се среща с хора от близо и надалеч на Северния полярен кръг “.
Но макар че домът му е толкоз близо, Дядо Коледа не е най-разпространената коледна икона в Норвегия. Тази чест се пада на Julenisse.
Julenisse
Творение от скандинавския фолклор, нисе – nisse („ tomte “ на шведски) е ниско създание с дълга бяла брада и алена шапка. Julenisse значи nisse, което носи дарове по време на Коледа. Звучи ли ви познато?
 Нисе Весела Коледа. Nissernes Forening, към 1917 година
Нисето е малко създание, което постоянно е обвързвано с несъмнено място, да вземем за пример плантация или къща, само че има истории, в които нисетата се привързват към хора. Често се разказва, че имат външен тип, сходен на култивиран гном – дребен дъртак (или жена) с алена заострена шапка – и се държат по метод, сходен на домашните гоблини.

Въпреки това множеството норвежци в никакъв случай не виждат своите ниси и знаят, че са там единствено с помощта на знаците, които оставят след себе си, споделя Lifeinnorway.net.

Ако се отнасяте добре с нисе, те могат да ви бъдат извънредно потребни и да ви правят домакинска работа или да се грижат за животните във фермата. В норвежките семейства нисетата играят ролята на Дядо Коледа и оставят дарове за децата в дома си.

Но в случай че се отнасяте зле с нисе или го обидите, то може (и ще направи) всичко допустимо да направи живота ви допустимо най-неприятно – от това да скрие ключовете ви до вероятно ликвидиране на домашните ви любимци. Както предизвестява Петър Олсен през 1936 година:

„ Нисе живее в съвсем всяка плантация. Най-добре е да бъдеш добър другар с него. Ако нисето беше смутено от нещо, то прави доста пакости “.

Освен това нисетата могат да бъдат извънредно непостоянни. В един подобен роман „ Nye klær “ (Нови дрехи) човек желае да възнагради работливия нисе във фермата си, като му подари нови облекла.

След като получава облеклата обаче, той престава да работи, като в някои разкази се аргументира, че не желае да изцапа новите си облекла, а в други – че в този момент наподобява прекомерно добре, с цел да прави такава работа. В друга версия на историята мъжът инцидентно слага кожени панталони за нисе вместо платнени и нисе отхвърля да работи, тъй като кожените панталони не са задоволително топли.

Ако сте в Норвегия и мислите, че в мястото ви за настаняване има nisse, тогава не ви остава нищо друго, с изключение на да бъдете уважителни и учтиви. Ако се върнете от дълга разходка и намерите всичките си облекла грижливо сгънати в куфара, не забравяйте да благодарите. По същия метод, в случай че е последната ви вечер и не можете да намерите паспорта си, учтиво помолете нисчето да ви го върне. И в двете обстановки оставянето му на подарък, да вземем за пример блокче шоколадов десерт, може да подслади договорката.

Ако домакинът ви към този момент има връзка с нисето, най-добре е да последвате съвета му. Въпреки това може да избягвате да бъдете прекомерно великодушни, в случай че не желаете да рискувате то да ви последва вкъщи.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР