На снимката: компонентите на ракетата-носител “Лонг Марч 7 пристигат на

...
На снимката: компонентите на ракетата-носител “Лонг Марч 7 пристигат на
Коментари Харесай

Китайският товарен кораб Тянжоу-6 ще излети към станция Тянгон през май

На фотографията: съставените елементи на ракетата-носител “Лонг Марч 7 ” идват на космодрума Уенчан за идното изстрелване на кораба “Тянжоу-6 ”. Photo credit: CALT

Продължаваме да следим с интерес развиването към галактическата станция на Китай “Тянгон ”. Следващият полет ще е на товарен транспортен съд “Тянжоу-6 ” през първата половина на май. Както корабът, по този начин и ракетата-носител “Лонг Марч 7 ” бяха доставени този месец на космодрума Уенчан.

“Тянжоу-6 ” ще извози хранителни запаси за идващите експедиции на “Тянгон ”, които ще бъдат изстреляни с пилотираните галактически кораби “Шенчжоу 16 ” и “Шенчжоу 17 ” надлежно през юни и ноември тази година. Товарният транспортен съд е по-усъвършенствана версия спрямо тези, които летяха допреди, като потенциалът му е повишен с 500 кг (старият “Тянжоу-1 ”, да вземем за пример, можеше да транспортира общо 6 500 кг товари). Това значи, че в този момент Китай може да изстрелва ориентировъчно единствено три товарни задачи за две години, вместо една на всеки шест месеца.

Междувременно на “Тянгон ” не престават да живеят астронавтите Фей Дзюнлун, Ден Цинмин и Чжан Лу. Те бяха изстреляни на 30 ноември 2022 година с кораба “Шенчжоу 15 ” и до момента извършиха редица задания по поддръжката и ремонта на орбиталната станция. Фей, Ден и Чжан ще се върнат на Земята през юни, само че единствено откакто първо посрещнат астронавтите от експедиция “Шенчжоу 16 ”.

Членовете на екипажа на “Шенчжоу 16 ” към момента не са известни – китайците оповестяват имената на астронавтите си броени часове или дни преди изстрелването, за разлика от практиката на НАСА и Роскосмос, където екипажите са ясни месеци, дори години авансово.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР