На снимката: Иван ГешевГлавният прокурор Иван Гешев поиска засилено наблюдение

...
На снимката: Иван ГешевГлавният прокурор Иван Гешев поиска засилено наблюдение
Коментари Харесай

Гешев пред ЕП: Страната ни се връща в 90-те. Трябва специално наблюдение на ЕС над България

На фотографията: Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев изиска засилено наблюдаване върху България по механизма за върховенството на закона поради, по думите му, притеснителни трендове през последната година и половина. Той сподели това, откакто беше изслушан от мониторинговата група на Европейския парламент.

„Не се усещам горделив като българин да го кажа, само че прокуратурата счита, че е нужен по-сериозен разговор с европейските институции“, съобщи основният прокурор.

Според него проведената престъпност води война против прокуратурата. И българските жители заплащат цената за това.

„ С бързи крачки вървим към престъпността при започване на 90-те години – споделям го напълно отговорно. И съгласно мен това българските жители към този момент са го усетили. Скоро няма да може да бъде прикрито “, сподели Гешев.

Той разгласи, че е обезпокоен от растящата престъпност в България, което съгласно него било в резултат от войната против правосъдната власт.

„ Прокуратурата счита засилен разговор с европейските институции, в това число наблюдаване на база по-сериозно по механизма, който към този момент съществува. На база на тези извънредно притеснителни трендове, тъй като с изключение на корупцията по високите етажи, което е продължителен проблем, сега се възраждат десетки други проблеми, които смятахме за забравени. Това са телефонните измами, елементарните обири, убийствата, които се случват през ден, и голям брой други проблеми, които смятахме за решени, в това число и проведената престъпност. Това е част от неналичието на взаимоотношение сред институциите, от опитите за война със правосъдната власт “, продължи основният прокурор.

Запитан за хода на „ Барселона гейт “, той отговори, че въпросът не е завършен.

„ Информация по каузи се дава единствено с позволение на наблюдаващия прокурор, посочено е, че са направени европейски заповеди за следствие до Испания, на които досега няма отговор. И няма по какъв начин да бъде завършено едно следствие, откакто испанските правосъдни управляващи досега не са дали отговор, а българските правосъдни управляващи нямат пълномощия да кажат по кое време и по какъв начин да се приложи испанския закон “.

Главният прокурор отхвърли намеците на вътрешния министър Бойко Рашков, че той или брачната половинка му имат недеклариран парцел в чужбина.

Искът на семейство Баневи към него той дефинира като „ лишен от правно съображение “ и с „ цели, разнообразни от юридическите “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР