На снимката: Димитър СтояновМинистерството на отбраната, в съответствие на решението

...
На снимката: Димитър СтояновМинистерството на отбраната, в съответствие на решението
Коментари Харесай

България има излишна военна техника, която обаче е „обявена за продан“

На фотографията: Димитър Стоянов
„ Министерството на защитата, в сходство на решението на Народното събрание, ще приготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде извънредно консервативно “. Това сподели служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред публицисти в коридорите на Народното събрание откакто по-рано през днешния ден депутатите одобриха решение за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна и подсилване на отбранителните качества на България. Той участва на дебата, само че напусна пленарната зала преди самото гласоподаване.

„ Тази консервативност произлиза от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са поръчител на сигурността, териториалната целокупност и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски контракт, където категорично е записано, че всяка страна би трябвало да поддържа личен защитителен капацитет “, сподели още Стоянов.

На въпрос какво въоръжение може страната ни да даде на Украйна, министърът сподели, че в конкретика може да се влезе откакто бъде изработен съответният разбор, съобщи Българска телеграфна агенция.

На уточняващо запитване за предоставяне на системи за противовъздушна защита, министърът отговори следното: „ Нееднократно съм повтарял, че тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29, няма по какъв начин да бъдат дадени в този миг “.

За да бъдат дадени, би трябвало преди този момент да дойдат заместващи платформи, акцентира Стоянов. Именно това обаче се споделя в самото решение, защото съгласно гласуваното от депутатите Министерският съвет ще би трябвало да потърси от съдружниците ни в НАТО заместващо въоръжение.

„ Като приказваме за остаряло съветско въоръжение, належащо е да се регистрира останалите страни каква техника получават в подмяна. Тя не е по-нова, само че въпреки всичко е западна и е съвместима с техниката на страните членки на НАТО “, разяснява също военният министър.

„ Ние имаме непотребна техника, която е оповестена за обмен “, сподели Стоянов и даде образец с вертолет Ми-24, като посочи обаче, че подобен не е бил пожелан от украинската страна.

„ Досега нормативната база, която съществува, е ясна и безапелационна – освобождението от техника става посредством ликвидация на търгове “, разясни също Стоянов.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР