На снимката: Божидар Божанов. Снимка: БГНЕСOт становище на печатницата на

...
На снимката: Божидар Божанов. Снимка: БГНЕСOт становище на печатницата на
Коментари Харесай

„Може да няма машинно гласуване, ако ветото бъде преодоляно“. Божидар Божанов показа документи от БНБ

На фотографията: Божидар Божанов. Снимка: БГНЕС
Oт мнение на печатницата на Българската национална банка (БНБ), изпратено до Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии в 48-ото Народно заседание, излиза наяве, че периодите и наличната техника биха създали невероятно осъществяването на признатия Изборен кодекс. Това написа във Фейсбук депутатът от „ Демократична България “ Божидар Божанов.

Становището е във връзка изпратено писмо от ръководителя на комисията Калина Константинова до „ Печатница на Българската национална банка “ АД по отношение на опцията за обезпечаване и доставка на хартия за печатане на бюлетини от машинно гласоподаване. От печатницата показват, че не са осведомени с плануваните промени в Изборния кодекс и не са имали никакво отношение към машините за гласоподаване и изискваната за тях хартия.

„ За да отговорим професионално на поставените от Вас въпроси е належащо да получим подробна информация по отношение на параметрите на профилираната хартия с спомагателна отбрана, нужна за машините за гласоподаване и вградените в тях принтери, а точно: тип на хартията, метод на печатане от машинния принтер, изискуеми параметри според спецификацията на машините за гласуване; грамаж на хартията; широчина на ролката; оптималната дължина на ролката; диаметър на шпулата; нужното количество ролки при осъществяване на избори.

След приемане на нужната спецификация на хартията бихме могли да определим опцията за полагане на отбрана, както и да създадем питане за доставка към международни и/или европейски производители на изискваната според плануваните промени в Изборния кодекс профилирана хартия. Моля да имате поради, че даването на оферта от производител на хартия лишава не по-малко от две седмици, а периодите за самото й произвеждане варират сред четири и осем месеца.

Не на последно място бихме желали да Ви осведомяваме, че „ Печатница на Българска народна банка “ АД към сегашния миг не разполага с съоръжение за разширение на дребни ролки, предвид на което при доказана опция от страна на производител за произвеждане и доставка на хартия с указаните от Вас параметри, ще бъде належащо „ Печатница на Българска народна банка “ АД да употребява подизпълнител, според плануванаъа в в този момент настоящия Изборен кодекс опция “, се показва в документа.

Според Божидар Божанов това значи, че в случай че ветото, наложено от президента Румен Радев върху част от измененията в Изборния кодекс, бъде преодоляно,
„ може да няма машинно гласоподаване “.
„ Ако ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи желаят да отстранен машините, дано го кажат, а да не се крият зад благовидни изказвания за право на избор, което в действителност лишават “, показва още Божанов.

Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР