На снимката: астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен се запознават

...
На снимката: астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен се запознават
Коментари Харесай

Шефът на НАСА: Ще изстреляме хора в космоса въпреки пандемията, САЩ има нужда от това!

На фотографията: астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен се срещат с кораба на СпейсЕкс “Крю Драгън ”. Credits: NASA

. С разразяването на пандемията на територията на Съединени американски щати, във от ден на ден щати се вкарват строги ограничения за ограничението на болестта. Офиси затварят, дребни и междинни предприятия банкрутират, а мнозина се оказват без работа.

НАСА не е изключение от правилото – близо 75% от работния личен състав е изпратен да се труди отдалечено, в домашни условия. Но има някои планове, които няма по какъв начин да бъдат прекъснати и се смятат за сериозно значими или нужни за националната сигурност. Както писах още на 20-ти март, това са изстрелването на новия марсоход “Пърсъвиърънс ” към Червената планета през това лято, програмата на Международната галактическа станция и самодейностите за основаване на нови пилотирани галактически кораби. 

НАСА и СпейсЕкс не престават да готвят “Крю Драгън ” за изстрелване през втората половина на месец май, като известно отсрочване не е изключено. Въпреки това подготовката за първия пилотиран орбитален полет след приключването на програмата “космическа совалка ” кипи с цялостна мощ. 

Нова публикация на страниците на CNBC удостоверява, че пилотираната космонавтика би трябвало да продължи напред, тъй като е значима за националната сигурност на Съединени американски щати. “Ние имаме потребност от достъп до Международната галактическа станция от територията на Съединените щати ”, оповестява админът на НАСА Джим Брайденстайн. “Програмата за комерсиални екипажи е методът, по който това ще се случи. Съществено е нашата страна да има тази дарба. Ще би трябвало да продължим напред ”.

Самият Брайденстайн работи в изолираност от вкъщи си, само че споделя, че оказва цялостната поддръжка на екипите си. Той е “напълно уверен ”, че изстрелването ще е реалност без огромни отлагания. Администраторът признава, че рецесията се развива динамично. “Не знаем какъв ще е изходът ”, споделя той. “Но даже и да имаме някакво отсрочване, ще сме окей с това. Ще би трябвало да го свършим ”.

Около 350 души се трудят по програмата за комерсиални галактически кораби и организацията прави всичко допустимо, с цел да подсигури, че тези хора съблюдават обществена отдалеченост едни от други. Екипите употребяват специфични защитни дрехи и работят на смени. “Смените ни разрешават повече обществена отдалеченост ”, осведоми Брайденстайн.

Но най-важното за админа е, че на фона на рецесията и безработицата, изстрелване на астронавти в космоса ще бъде миг на вяра. “Ще приповдигне Америка. Ние имаме потребност от този миг в американската история ”, счита Брайденстайн.

Но с изключение на изпълняването на задачата, значимо е също по този начин новината за нейното осъществяване да стигне до всеки един човек – което е мъчно, изключително на фона на обстоятелството, че новинарските излъчвания са доминирани от една вест. Брайденстайн е поканил медиите – само че предизвестява, че медийният достъп може да бъде стеснен или преустановен, в случай че рецесията се утежни. И въпреки всичко всичко ще бъде направено, с цел да може пилотираният полет на “Крю Драгън ” да бъде показан пред обществеността. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР