На слайдовете за лунната станция, представени на Международния астронавтически конгрес

...
На слайдовете за лунната станция, представени на Международния астронавтически конгрес
Коментари Харесай

Китай вече изобщо не споменава Русия като партньор за строежа на лунна база

На слайдовете за лунната станция, показани на Международния астронавтически конгрес в Баку от Китай, Русия изцяло отсъства

На Международния астронавтически конгрес, който тази година се организира в Баку, Китай показа последните си проекти за асимилиране на Луната и градежа на лунна станция – и на феновете незабавно направи усещане, че този проект към този момент не включва Русия.

Само преди две години (вж. фотографията долу), т.е. през юни 2021 година, по време на презентация в Санкт-Петербург, когато бе разгласен планът за Международна лунна станция, китайските ракети стояха паралелно до съветските “Ангара ” и до задачата “Луна-28 ”.

Слайд, изнесен през юни 2021 година в Санкт Петербург

Очевидно Китай има намерение да строи своята станция напълно със лични ракети “Лонг Марч ”.

Подобен процес на събитията бе предстоящ за всеки, който се интересува по-сериозно от космонавтика. Когато Дмитрий Рогозин разгласи, че Русия счита да се откаже от съдействието със Съединени американски щати след приключването на употребата на Международната галактическа станция и да работи по-нататък с “идеологически по-близкия ” Китай, специалисти вярно подчертаха – руснаците бяха поканени в плана МКС, тъй като имаха опит с работата на околоземни орбитални станции, който може да бъде предаден и на останалите. Но във връзка с лунните и междупланетните задачи Русия няма какво да предложи на света. Страната няма нито един повсеместен триумф в тази сфера след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, а последният опит за кацане на Луната през тази година приключи с неуспех.

Китай, дано припомня, има три кацания на Луната през последните 10 години – всичките сполучливи. Така, разумно, бъдещата лунна база няма да е руско-китайска, а единствено китайска.

Същевременно ние научихме подробна и любопитна информация за китайските проекти в близко бъдеще. Догодина ще бъде изстрелян нов информационен сателит от серията “Чьечиао ”, който ще може да обезпечава по-качествена връзка с задачите, работещи на противоположната страна на Луната. След това ще бъде осъществена задачата “Чанг’e 6 ”, която би трябвало да вземе проби от противоположната страна и да ги достави на Земята. Тези проекти би трябвало да бъдат изпълнени през първата половина на 2024-та.

По-следващата задача ще е “Чанг’e 7 ”, която ще кацне на Южния полюс на Луната през 2026 година. След нея “Чанг’e 8 ” (2028 г.) ще е извънредно комплицирана, като ще тества и затворена екосистема – тази задача ще е предходник на лунната станция.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР