На шефа на НЕК Петър Илиев е прозвучало странно външна

...
На шефа на НЕК Петър Илиев е прозвучало странно външна
Коментари Харесай

НЕК възнегодува на намеса в търговете й, но промени офертата

На шефа на НЕК Петър Илиев е прозвучало необичайно външна организация да поучава по какъв начин НЕК ЕАД да реализира комерсиалните си действия. След като тази заран от Асоциацията на организациите на българските работодатели АОБР оповестиха опасенията си от манипулиране на цените на тока, създаден от Възобновяеми енергийни източници, на търг, плануван за 19 юни 2019 година, шефът на НЕК отговоря с отворено писмо адресирано и до работодателите, и до енергийния министър Теменужка Петкова.

Петър Илиев показва, че НЕК ЕАД е независимо комерсиално сдружение, което има разнообразни лицензии и съгласно уговорките в тях извършва законовите си отговорности, само че също по този начин като комерсиално сдружение се стреми да усъвършенства активността си. Затова и там, където не съществуват регулации, стремежът е да реализират по-добри финансови резултати. " Това е главен метод при ръководство на всеки икономически индивид, който допускам че и Вие прилагате ", декларират от НЕК.

Припомняме, че преди месец ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев съобщи обществено, че при пазара на ток в България се следят всички признаци на проведена незаконна група. Тогава работодателите обявиха, че ще алармират и прокуратурата по случая и настояха за инспекция на НЕК, КЕВР и всички ЕРП-та.

Не разбираме за какво при съществуването и на други сходни търгове, провеждани за сила от ВЕИ с конфигурирана мощ над 4 МВт не се реагира по същия метод, като се фокусирате само върху търговете на НЕК ЕАД, показват от институцията по отношение на реакцията на работодателите.

За да се избегнат всевъзможни подозрения по отношение на реализацията на електрическата енергия и участниците в търга НЕК ЕАД е разгласило обявата за търга 5 дни преди неговото осъществяване. Така всеки, който прояви интерес ще има задоволително време за подготовка, показват от НЕК.

Петър Илиев осведоми и че оповестеният търг е вследствие на законовото обвързване на публичния снабдител да осъществя силата от ВЕИ производители с конфигурирана мощ от 1 до 4 МВт. Профилът на доставяната сила от подобен вид производители е променлив и много рисков за реализация. По тази причина и заложените отклонения са обилни. Следва да се регистрира фактът, че реализацията на електрическата сила от дребните ВЕИ производители на пазарен сегмент " Ден напред ", носи евентуален риск от спомагателни финансови загуби за компанията, поради ценовите равнища изключително в почивни и празнични дни.

Също по този начин тактиката за реализирането му на платформата за двустранни контракти дава доста по-голяма сигурност за публичния снабдител, който в тази ситуация се явява един медиатор, който обаче поема целия търговски риск. С измененията в Закона за енергетика БНЕБ е избран като единствен индивид за осъществяване на електрическата енергия от производители над 1 МВт конфигурирана мощ. 

НЕК ЕАД поема всички опасности по ръководството и реализацията на прогнозното количество електрическата сила от дребните ВЕИ производители при неналичието на информация каква част от тях и в какъв миг ще предпочетат да сключат контракт със ФСЕС.

С другите платформи - за двустранни контракти, ден напред и пазар в границите на деня, се обезпечават благоприятни условия на участниците да избират най-подходяща за тях. Тезата че единствено платформата ден напред е меродавна за цената на електрическата енергия е подвеждаща. Държави, в които борсата е единствено опция и няма консолидирана информация за провежданите други покупко-продажби отвън нея, в действителност е единствения ориентир. За България, където и другите платформи са налични за всеки участник с опцията да следи осъществените покупко-продажби и цените на тези платформи са пазарни, служат за ориентир на всеки, който желае да търгува електрическа енергия.

От НЕК допълват и че със законовите промени, които ще важат от 01.07.2019 година, те се задължават да осъществят силата от ВЕИ производители с конфигурирана мощ от 1 до 4 МВт на БНЕБ, само че не е лимитирано правото да избира платформата. Законодателят е решил, че задоволително сериозен ангажимент поема публичния снабдител с реализацията на тази сила, с цел да бъде в допълнение лимитиран в избора.
Въпреки това от НЕК са се съобразили с публичния интерес и са взели решение да разделят търга на два по-малки, както и минималното оферирано количество на осем елементи. Тази стъпка беше подбудена от даване опцията за присъединяване на търговски компании с по-малко портфолио.

ВЕИ производителите с конфигурирана мощ от 1 МВт до 4 МВт са присъединени към мрежата на ЕРД и най-целесъобразно би било Крайните доставчици да се разпореждат с реализацията на тази електрическа енергия, защото те разполагат с исторически данни за произвеждане и профили в действително време. Още повече ЕРД се нуждаят от количества електрическа сила за софтуерни загуби, които са принудени да обезпечават от свободен пазар, само че законодателя избра НЕК ЕАД, като отговорно и ангажирано сдружение и с потенциал да извърши тази функционалност. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР