На Северното Черноморие и тази година Агенцията по рибарство и

...
На Северното Черноморие и тази година Агенцията по рибарство и
Коментари Харесай

Погнаха рибарите в Черно море. За какво проверяват?

На Северното Черноморие и тази година Агенцията по риболовство и аквакултури потегля на лов за нерегламентиран улов на миди. Любителите имат право на ден да ловят единствено до 3 кг черна мида. Агенцията по риболовство и аквакултури потегля на лов за бракониерите, които си разрешават рандеман на огромни количества без нужната документи.

Вече повече от 10 години Ярослав Бойчев и неговите сътрудници ловят миди в Черно море. „ Не се забогатява по тоя метод на вадене на миди или на риба. С 4-метрова лодка няма по какъв начин да забогатеем и да натрупаме някакво положение. Така че тъкмо за прехраната работим ”, споделя рибарят.

Въпреки че не се забогатява, и за този бизнес се изискват редица разрешителни, припомнят от Агенцията по риболовство и аквакултури. „ Лицето първо би трябвало да е правоспособно по Закона за рибарството. Второ - би трябвало да има рибарски транспортен съд, вписан в регистъра на риболовните кораби, воден от ИАРА и надлежно да му бъде издадено уверение за право на осъществяване на икономически лов на риба в Черно море за дадената календарна година ”, припомня Антоанета Иванова, шеф бранш " Рибарство и надзор " ИАРА - Варна.

За последните два месеца в бранш „ Рибарство и надзор ” - Варна има формирани 6 акта за рандеман на черна морска мида, като една част са в зона на деяние на пристанищата.  Сред санкционираните са и Ярослав и неговите сътрудници. Те обаче настояват, че са изрядни и имат всички разрешителни.

И до момента в който глобите за феновете, които са хванали над 3 кг, варират сред 50 и 200 лева, то за по-сериозните количества са планувани солени санкции. „ При осъществяването на икономически лов на риба без уверение за право на осъществяване на икономически лов на риба глобата е от 1500 до 3000 лева за физическите лица и от 2000 до 4000 при юридическите лица ”, припомня Иванова.

Рибарите от „ Аспарухово ” имат тяхно пояснение за парадоксалната обстановка. „ Досега не са ме глобявали с тези документи, които имам. Сега наподобява има нови началници и някои хора четат закона по друг метод или сред редовете. Искат да изядат хляба на ей такива дребни хора като нас ”, споделя Ярослав Бойчев пред " Нова ".

От Агенцията са безапелационни, че нарушаване има и те не са санкционирани без причина. „ Най-често тези нарушавания са в зона на деяние на пристанище. Т.е. има заповед на министъра. За интервала от 2022 година до 2024 година има възбрана за осъществяването на икономически лов на риба в акваторията на пристанище с раздалеченост до една морска миля, като се изключи даляните на профилираните уреди, за които има издадена заповед от изпълнителния шеф ”, показва началникът на бранш " Рибарство и надзор " ИАРА - Варна.

Защо хотелиер реши да се гмурне в Черно море и да яде сурови миди

Солените санкции се оказват непостижими ловците на миди.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР