На сайта се вижда дължимото само за миналия месец, а

...
На сайта се вижда дължимото само за миналия месец, а
Коментари Харесай

Столичното парно крие фактурите за топлото

На уеб страницата се вижда дължимото единствено за предишния месец, а с някои от прогнозните юлски сметки надуха годишното равнене Столичното парно крие информация за фактурите на клиентите си за минали месеци. Това демонстрират случаи с консуматори, надявали се след гръмко оповестено понижаване на цените със задна дата на топлоенергията, обвързвано с поевтиняването на природния газ.

В момента на уеб страницата на „ Топлофикация - София “ клиентите на най-големия консуматор на синьо гориво в страната могат да видят единствено прогнозната си сметка за юли и дължимите суми към датата на излизането й, само че не и за предходния месец юни. Така хората, които по една или друга причина не са получили фактури за по-миналия месец, не могат да видят какъв брой е тъкмо въпросното ретроактивно приспадане от сметките им, написа Монитор.

За сметка на това пък към прогнозната сметка за юли е добавено годишно равнене. В един от случаите домакинство, обитаващо непретенциозен апартамент, вижда в уеб страницата на столичното топлофикационно сдружение сума за годишно равнене с над стотак и половина по-висока от изчисленото от топлинния счетоводител на кооперацията.

Преди да излезе юлската сметка обаче, по информация, направена в същия уебсайт, написа, че въпросният клиент няма отговорности за заплащане. Човекът не е получавал и хартиената си фактура за юни. В системата за електронни разплащания, налична и през домашните компютри, сметка за шестия месец на годината не е излизала.

В 10-минутен диалог сред клиента и служителка от прът центъра на „ Топлофикация “ тя учтиво изяснява, че при положение на неполучаване на фактурата по най-различни аргументи, в това число и заличаване от страна на безсъвестен комшия, няма метод по какъв начин да се получи препис. „ Ние сме я пратили с куриерска компания до вас “, разяснява момичето от другия завършек на жицата и прибавя, че няма по какъв начин със задна дата да се издаде нова фактура макар настояването на потребителя да получи копие. След това, като че ли се смилява и за миг прекъсва връзката, с цел да попита потребителския център. Не след дълго обаче идва нов отвод за приемане на фактура.

Операторката не можа да изясни за какво не е издадена фактура, в която да се вижда какви са начислените суми за ползване на топлоенергията и прихващането със задна дата поради поевтиняването на природния газ. В един миг, може би разумно, може би не, даже се учудва: „ Как да издадем фактура за нула лв.? “.

От пресцентъра на „ Топлофикация-София “ разясняват за случая, че индивидът, разговарял с операторката, е бил брачният партньор на клиента и по тази причина евентуално е било отказано изпращането на копие на фактурата за месец юни. Да се върнем на въпросните съгласно клиента надписани над 150 кинта. Според него в изравнителната му сметка сумата му за доплащане, въпросното годишно равнене се усилва до съвсем 620 лева От топлинния счетоводител „ Техем “ обясниха, че в кооперацията, където живее клиентът на топлофикация, няма парцели, в които да има неотчетени уреди за дялово систематизиране и водомери за топла вода. Няма също и обжалвани сметки и по този метод годишното равнене е влезнало в действие.

руг клиент на столичното парно, този път от „ Младост-2 “ се зарадвал, че за юни сметката му е алегорична, за предишния месец обаче тя скача измежду лято до съвсем три стотака точно поради въпросното годишно равнене. Трети сходен случай е със сума, сходна на първия. Става дума за домакинство с огромен парцел, получило същото равнене от над 600 стотака.

Иначе от „ Топлофикация-София “ преди дни регистрираха, че са върнали на клиентите си 24 млн. лева по отношение на поевтиняването със задна дата (от 5 август 2019 г.) на природния газ. Топлофикационните „ чудеса “ в столицата като че ли нямат край. Наематели получили годишно равнене, където в графата „ отопление “ са им били начислени към 130 лева за последния отоплителен сезон, макар че те са на климатици. В предходния отоплителен сезон въпросната рубрика разумно е била на нула.

Председателят на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев разясни за „ Монитор “, че топлофикационно сдружение няма право да откаже да изпрати копие от неполучена или изгубена фактура на собствен клиент. По думите му столичната топлофикация се е оформила като един Бермудски триъгълник, където всички сигнали потъват. Георгиев посъветва всички клиенти със остарели задължения да не се лъжат да подписват споразумителни протоколи. Той разказа значително случаи по тъжби във федерацията, когато хора, имащи задължения към топлофикацията, са подмамени да подпишат такива документи и тогава няма метод да желаят отписване на борчовете си по отминалост.

Георгиев изяснява по какъв начин казвали на хората, че въз основата подобен протокол ще може да се издължават единствено с по 20 лева на месец. Той напомни за отминалостта от 3 години за задължения към монополистите.

От години финансовото положение на софийската топлофикация, която е благосъстоятелност на Столичната община, е тежко. През ноември 2019-а задълженията на сдружението бяха над 756 млн. общо. В тази сума влизаха и настоящите търговски отговорности на сдружението в размер към 21 млн. лева, а също близо 597 млн. лева към Българския енергиен холдинг (БЕХ). 10 дни преди края на единадесетия месец на предходната година сдружението дължи близо 138 млн. лв. (137,976 млн. лева.) за природен газ. Преди това през април предходната година се заприказва за създаване на нови мощности за комбинирано произвеждане на ток и парно в "Топлофикация-София " с присъединяване на частен вложител. Причината е, че столичното сдружение не е в положение единствено да откри пари за реализация на плана поради неприятното си финансово положение.

В края на първата десетдневка на февруари 2020 година пък стана ясно, че настоящите отговорности на Топлофикация-София към "Булгаргаз " са 200 милиона лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР