На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна

...
На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна
Коментари Харесай

Съдят скитници, убили особено жестоко бездомник

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна са предадени 58-годишният Димитър Д. и 46-годишният Валери М. за убийството на скитник, осъществено по изключително непосилен метод за убития и с особена свирепост и в съучастничество – закононарушение по член 116, алинея 1, т. 6 от Наказателния кодекс. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.

За подсъдимия Валери М. убийството на 63-годишния скитник Иван К. е при изискванията на рисков рецидив, защото е осъществено след изтърпяване на двегодишна ефикасна присъда за друго закононарушение.

Двамата подсъдими водели бездомнически живот във Варна. Роденият в русенското село Глоджево 58-годишен Димитър дошъл във Варна през 2013 година Изкарвал прехраната си посредством милостиня пред катедралния храм и спял в подлеза. 46-годишният Валери М. пристигнал във Варна през 2016 година от Австрия, където работел. Запознали с 63-годишния Иван К. посредством различен друмник – очевидеца по делото Джевдет Х., който нощувал при него през зимата в зарязан градеж, покрай гарата във Варна.

В интервала от 6 януари до 12 януари 2017 година четиримата бездомници излезли сутринта от убежището си в градежа и всеки тръгнал да прави работата си – едни по казаните за боклук, други – по пазара при търговците. Иван К. се почувствал зле, откакто пил ракия, и се върнал да си почива в градежа.

Останалите трима се прибрали по-късно. Избухнал спор за пари, които Валери считал, че му дължи Иван, а разправията тръгнала и поради разхвърляните движимости из помещението.

Валери и Димитър, който ходел с бастун, се нахвърлили върху лежащия върху дюшека на земята Иван К. Нанасяли му удари по тялото и главата. От ударите бастунът на Димитър се счупил.

Следващите пет-шест дни ден тримата траяли с нормалните за скитническия им живот занимания. Трупът на 63-годишния Иван бил увито в юрган, завързан със сезал и хвърлен през отвор в плочата на долното равнище на градежа, цялостно с вода. Изчезването на възрастния човек направило усещане на търговците от пазара, на които той помагал против дребни суми.

На 12 януари 2017 година полицейски чиновници направили рутинна инспекция на населяваното от скитниците помещение. Така било открито, че Валери М. е разгласен за търсене в Австрия. Той бил арестуван и отведен в Първо районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи. Същите полицейски чиновници ревизирали изоставения градеж и на 5 януари. Тогава видели, че там нощувал и Иван К., който в този момент липсвал.

На 20 януари 2017 година подсъдимият Димитър Д. не издържал да пази повече тайната за убийството, отишъл в полицията и разказал за станалото. Тялото на убития мъж било извадено с водолаз от наводнения под земята етаж.

Назначената по делото тройна съдебномедицинска експертиза е открила голям брой контузии по цялото тяло на убития, само че като причина за гибелта на Иван К. се сочи механична асфикция от прилепяне и в допълнение - тежка гръдна контузия със строшаване на гръдната кост.

Предстои делото против двамата подсъдими за убийството, осъществено по изключително непосилен метод за жертвата и с особена свирепост, да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Престъплението се санкционира с отнемане от независимост от 15 до 20 години, пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР