На събитието Embedded World 2024 Intel представи 3 нови серии

...
На събитието Embedded World 2024 Intel представи 3 нови серии
Коментари Харесай

Intel представи първите процесори за следващото поколение сокет LGA 1851

На събитието Embedded World 2024 Intel показа 3 нови серии процесори. Core Ultra PS (Meteor Lake), Core PS (Raptor Lake) и Atom x7000RE, както и нови видеокарти Arc. Всички те са решения за вграждане, като се изключи чиповете Core Ultra PS, които са предопределени за натоварвания с изкуствен интелект. За задачата те разполагат с мощна графика Intel Arc и интегрирани ускорители за изкуствен интелект.

Линията процесори Intel PS е разграничена на две серии: чипове Core Ultra от по-висок клас, основани на серията Meteor Lake и чипове Core, основани на Raptor Lake. Процесорите Intel Core Ultra PS в действителност повтарят познатата линия Meteor Lake за мобилни компютри, показана в края на предходната година, само че оферират по-голяма еластичност заради обстоятелството, че са направени в корпус вид LGA.

Освен това това са първите процесори за новото потомство цокъл LGA 1851. Intel за първи път обществено удостоверява съществуването на цокъл LGA 1851, който ще се употребява за идващото потомство чипове за настолни компютри като се стартира със серията Arrow Lake.

Сокетът е с размери 45 × 37,5 мм и се твърди, че поддържа памет до DDR5-5600.

Що се отнася до спецификациите, производителят загатва най-малко 9 модела: четири 45-ватови чипа Meteor Lake PS и 5 15-ватови чипа Meteor Lake PS.

Флагманският модел е процесорът Intel Core Ultra 7 165HL, който включва 16 ядра в настройка 6+8+2 (съответно P, E и LP-E ядра) и предлага 22 влакна. Той има 24 MB L3 кеш памет, тактовата му доближава до 5,0 GHz, а потреблението на сила е до 65 W. Интегрираната графика на Alchemist Arc включва 8 Xe ядра или 128 единици за осъществяване с тактова периодичност 2,3 GHz – поддържат се до 20 PCIe 4.0 линии.

Процесорите Core Ultra Meteor Lake PS оферират 5,02-кратно нарастване на продуктивността за графиката и 3,85-кратно за изкуствен интелект спрямо предходното потомство чипове, обявиха от Intel. Intel съобщи, че новите чипове са предопределени за работа с генеративен ИИ, и интензивни графични натоварвания в търговията на дребно, образованието, интелигентните градове и индустриалните приложения, в това число киоски в магазини и интелигентни системи за продажби с ИИ, интерактивни бели дъски и индустриални устройства с машинно зрение за произвеждане и превоз.

Стандартните модели Intel Raptor Lake PS са основани на мобилни процесори Raptor Lake-H, които се разграничават от Raptor Lake-S по нараствания брой интегрирани графични ядра. Линията за вградени решения включва 10 модела – всички работят с LGA 1700, поддържат до 20 PCIe линии и DDR5-5200/DDR4-3200 памет. Линията се оглавява от процесор Core 7 160HL с 14 ядра (6+8), 20 влакна и тактова периодичност до 5,20 GHz. Този чип е оборудван с 96 изпълнителни блока с тактова периодичност до 1,5 GHz и TDP до 65 W.

Intel показа и обновената линия процесори Atom x7000RE.

В еднонишков режим продуктивността им е повишена с 1,49 пъти спрямо Atom x6000RE, а в многонишков – до 1,61 пъти. Чиповете Raptor Lake PS и Atom ще бъдат първите, които ще се появят на пазара, а моделите Meteor Lake PS ще се появят по-късно, само че въпреки всичко преди края на второто тримесечие на тази година.

И най-после, Intel разшири портфолиото си от видеокарти Arc с представянето на 6 нови модела – това са най-вече вградени версии на ускорители, които към този момент са на пазара. За някои видеокарти от обновената линия като A750E и A580E производителят към момента не е финализирал потенциалите и скоростите на паметта.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР